O nouă metodă de diagnostic a cancerului limfatic, descoperită de savanţii noştri

Embed:

O invenţie a savanţilor din ţara noastră va putea salva mai mulţi bolnavi de cancer limfatic.

Un grup de cercetători a descoperit o modalitate prin care maladia poate fi prevenită sau depistată în stadii incipiente.

Până în prezent, 12 pacienţi au fost diagnosticaţi în baza noii metode. 

Invenţia a fost realizată de savanţii Valentina Stratan, Ion Mereuţă şi Aliona Nicorici de la Institutul Oncologic. Aceasta permite depistarea în baza investigaţiilor genetice şi imunologice a tumorii non-Hodgkin, care se dezvoltă în limfă.

Anual, 200 de moldoveni sunt diagnosticaţi cu această tumoare. 65 la sută dintre ei au stadii avansate ale bolii, când şansele de supravieţuire sunt mici.

"Perioada asimptomatică, de dezvoltare a acestei maladii poate dura şi mai mult de un an. Sunt afectaţi ganglionii limfatici periferici şi glanda tiroidă şi splina. Deci trebuie intenţionat să căutăm acest pericol şi atunci indicele de depistare precoce se va mări, iar indicele de depistare tardivă se va micşora. Aceasta este scopul nostru", a spus doctorul habilitat în medicină, Ion Mereuţă.

Datorită noi metode de diagnostic, medicii vor putea salva mai mulţi bolnavi de cancer limfatic.

"În stadiul I supravieţuirea de peste cinci ani este mai mult de 80 la sută, iar în stadiul doi - 65 la sută. În stadiul trei şi patru, pe fundal de tratament obţinem remisiune completă de doar 33 - 55 la sută", a spus doctorul Maria Robu.

Această femeie a fost diagnosticată cu tumoarea non-Hodgkin în stadiu avansat acum un an. Din fericire, medicii au reuşit să micşoreze cu 90 la sută mărimea tumorii.

"Am început să mă palpez şi am depistat în zona axilară noduli. Când am depistat prima dată, nodulii nu mă dureau. Am stat acasă. Am crezut că aceasta nu este nimic rău", a spus femeia.

Elaborarea noii metode de diagnostic a fost posibilă datorită Laboratorului imunologic din cadrul Institutului Oncologic, care permite studierea ADN-lui.

Acesta a fost creat anul trecut cu sprijinul Guvernului şi a costat zece milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu