O nouă metodă de conexiune la Internet: De 1000 de ori mai rapidă decât fibra optică

La ora actuală, conexiunea la Internet prin fibră optică este modalitatea sigură de a transmite date, însă în curând aceasta va fi înlocuită. Specialiştii din IT susţin că locul acesteia va fi ocupat de conexiunea la Internetul prin laser, care ar putea fi de 1000 de ori mai rapidă decât fibra optică, notează arenait.net.

Potrivit acestora, laserele pot transmite informaţii prin intermitente, stările de pornit/oprit ale acestora fiind convertite în 1 şi 0, elemente ale sistemului binar. O astfel de cifră binară, conţine cantitatea de informaţie de 1 bit. 

Specialiştii afirmă că cele mai rapide lasere trec prin cele două stări în câteva nanosecunde.

Cea mai nouă metodă de conexiune la Internet, idee dezvoltată prin colaborare între Universitatea din Jena şi Imperial College London, are nevoie de sub o picosecunda. Asta înseamnând că laserul trece prin stările pornit/oprit de un trilion de ori pe secundă, astfel conexiunea se va realiza cu o viteză de 1000 de ori mai mare decat viteza oferită de fibra optică.

Structural, laserele sunt de obicei alcătuite din nanofire plasate pe o suprafaţă de sticlă, însă de această dată cercetătorii au decis să utilizeze fire din argint în locul celor utilizate anterior. Argintul având particule fictive, numite plasmoni de suprafaţă, poate comprima lumina într-un spațiu mai mic, făcând-o astfel mai puternică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu