O nouă lege europeană privind drepturile de autor AMENINŢĂ Internetul

Embed:

Uniunea Europeană instituie noi restricţii pe Internet. Tot conţinutul din mediul virtual va fi minuţios verificat înainte de a fi făcut public. O lege în acest sens a fost votată astăzi de o comisie din cadrul Parlamentului European. 

Potrivit documentului, platformele online vor fi impuse să filtreze ceea ce încarcă pentru a se asigura că nu sunt încălcate drepturile de autor. În cazul în care imaginile sau textul este copiat, vor fi impuse taxe. Practic, acesta va obliga pe cei care utilizează fragmente de conținut jurnalistic online să obțină mai întâi o licență. Legea are drept scop limitarea știrilor false în mediul online. 

Acest lucru poate părea destul de hiperbolic, dar peste 70 de experți, inclusiv inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee și fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, au criticat propunerea, spunând că va transforma Internetul într-un "instrument de supraveghere și control automatizat al utilizatorilor săi", scrie startupcafe.ro.

Propunerea în cauză este Articolul care impune ca platformele online să filtreze ceea ce încarcă pentru a se asigura că nu încalcă drepturile de autor. Acesta face toate platformele responsabile de orice conținut pe care utilizatorii îl încarcă.

Pentru mulți, problema cu Articolul 13 este destul de clară. Este ca ID-ul de conținut YouTube, dar pentru întregul internet. Axel Voss, membrul Parlamentului European care a preluat conducerea proiectului de lege privind drepturile de autor, a susținut că limbajul propus nu menționează un filtru, deși acesta specifică necesitatea utilizării "tehnologiilor eficiente" pentru a preveni încălcarea drepturilor de autor. Deși limbajul recent revizuit scutește site-uri cum ar fi enciclopediile online (Wikipedia), Voss a spus în trecut că nu poate anticipa care platforme vor fi afectate.

Pentru a exemplifica ce se poate întâmpla, The Verge amintește de momentul în care YouTube a scos de pe platforma sa un videoclip cu păsări care ciripesc în fundal, deoarece o melodie avangardistă din baza de date privind drepturile de autor avea, de asemenea, păsări care ciripeau în fundal; videoclipurile NASA cu aterizarea pe Marte au fost scoase de pe internet de o agenție de știri; o transmisiune live a fost oprită pentru că oamenii au început să cânte mulți ani trăiască"Toate acestea s-au întâmplat în ciuda faptului că Google este foarte bun la ceea ce face.

Și acestea sunt doar problemele imediate ale Articolul 13. Acesta ar putea să creează un cadru de supraveghere care poate fi cooptat în scopuri rele. Dacă companiile au deja filtre, de ce să nu le forțezi să le modifice pentru discursurile critice față de guvern? Acest lucru ar putea suna prea grav, dar în 2015, o firmă misterioasă numită Ares Rights a început să utilizeze aplicațiile DMCA (Digital Millennium Copyright Act) pentru a viza site-uri critice față de guvernul ecuadorian, trimițând cel puțin 74 de observații în numele unor politicieni și partide politice.

În timp ce Articolul 13 a atras mai mult atenția, există și Articolul 11, care impune o taxă pentru preluarea știrilor. Practic, acesta va obliga pe cei care utilizează fragmente de conținut  jurnalistic online să obțină mai întâi o licență de editor. Spania a încercat acest lucru în 2014, rezultând închiderea temporară a Google News Spania, scrie The Guardian. Un studiu din 2015 a constatat că taxa ar costa milioane de dolari pentru redacții și că nu există nici o "justificare teoretică sau empirică" pentru asta, scrie ArsTechnica.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (cunoscută sub numele de JURI) va vota astăzi, iar în cazul în care comisia este de acord să continue, propunerea va fi votată apoi în cadrul unei sesiuni plenare (adică de restul Parlamentului).

Așa cum v-ați aștepta, nu toată lumea din Parlamentul European este de acord cu reforma drepturilor de autor. Două dintre figurile principale pro și contra sunt deputații Axel Voss (CDU, PPE) și Julia Reda (Partidul Pirate, Greens-EFA), scrie The Next Web.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu