O NOUĂ ETAPĂ ÎN DEZVOLTARE. Întreprinderile autohtone se vor industrializa şi digitaliza

Embed:

Întreprinderile autohtone trebuie să treacă la o nouă etapă, cea a industrializării şi digitalizării. Businessmanii spun că, deşi pentru aceste schimbări e nevoie de investiţii mari, rezultatele ulteroare vor genera calitate şi costuri de producţie mai mici. Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferinţe internaţionale în cadrul căreia s-au întrunit reprezentanţii Organizaţiilor de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Dorina Baciu a muncit mai bine de zece ani, împreună cu soţul său în Italia. Recent, aceasta s-a întors acasă şi s-au apucat de făcut caşcaval după reţete italiene.

"Avem utilaj adus din Italia. Ele clar că dezvoltă şi calitatea produsului şi ne uşurează nouă munca" a spus Dorina Baciu, antreprenoare.

Şi alţi antreprenori spun că doar prin modernizarea tehnologiilor, afacerile lor vor putea ţine piept concurenţei.

"Peste zece ani, văd o fabrică mai mare, modernă, după modelul cumpărătorilor noştri din Uniunea Europeană, în care utilajul face absolut totul, ia mierea de la prima etapă şi după avem produsul finit care este mierea ambalată", a zis Ina Negruță, antreprenoare. 

"Fără tehnologii nu vom fi capabili să avem produse competitive faţă de cele din regiune, ca preş şi calitate, pentru că avem produse bune, preţioase, dar ele trebuie procesate, să le dăm plus valoare", a declarat Igor Golban, antreprenor. 

Directorul ODIMM susţine că micii antreprenori trebuie să investească mai mult în promovare şi în digitalizarea producţiei.

"Avem temei pentru a ne gândi pentru alte instrumente de suport şi nu exclud că în viitor o să apară programe de suport, care vor lua anume aceste elemente, procesele de digitalizare a sistemelor operaţionale în procesul de producţie", a declarat Petru Gurgurov, director ODIMM. 

"Dacă vorbim despre industrializare şi digitalizare, ţinta sunt întreprinderile mijlocii şi poate cele medii. Ele nu sunt atât de multe, sunt 17 la sută din totalul întreprinderilor", a menționat Iulia Costin, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

În Moldova sunt înregistrate peste 52 de mii de întreprinderi mici şi mijlocii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu