O nouă dispută pe tema gazelor ar putea izbucni între Rusia şi Ucraina

Embed:

O nouă dispută pe tema gazelor ar putea izbucni între Rusia şi Ucraina. Liderul de la Kremlin, Dmitri Medevdev, consideră că refuzul Kievului de a respecta condiţiile acordului de livrare a gazelor "depăşeşte orice limită". Totodată, într-un interviu pentru "Euronews", şefului statului rus a respins acuzaţiile Ucrainei, conform cărora preţul gazului rusesc ar fi exagerat.

Totul a început în iunie, când Ucraina a încercat să renegocieze preţul gazelor ruseşti. Atunci premierul ucrainean, Mikola Azarov, a declarat că acordul ruso-ucrainean privind gazele, semnat în 2009, este în defavoarea Ucrainei, iar preţul de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze ar fi nejustificat.

"Acţiunea de cooperare în domeniul gazelor se stabileşte întotdeauna pe baza unei formule convenite, care are un caracter universal. Discuţiile despre faptul că plătim mai mult decât alte ţări nu au niciun fel de suport. E o propagandă curată. Ucraina plăteşte după aceeaşi formulă şi achită la fel ca şi ceilalţi consumatori europeni", a spus Dmitri Medvedev.

Mai mult, Ucraina a anunţat oficial Rusia că va reduce treptat, din 2012, volumul gazelor naturale importate, urmând ca peste trei ani să extragă şi să exporte resurse proprii. În contextul tentativelor de reviziure a acordului bilateral privind gazele naturale, Moscova aminteşte că valabilitatea documentului expiră în 2019. În replică, Ucraina spune că va contesta acordul la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu