O nouă criză a GAZELOR! Rusia a decis să nu mai livreze gaze naturale în Ucraina

Embed:

Gazprom a anunţat că reziliază contractul de cu compania Naftogaz din Ucraina. Decizia vizează atât livrarea, cât şi tranzitarea gazelor pe teritoriul ucrainean, prin urmare, ar putea fi afectată şi Republica Moldova.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că a inițiat rezilierea contractelor cu Naftogaz privind livrarea gazelor naturale în Ucraina, dar și tranzitarea lor către Europa. Contractele erau valabile până la sfârșitul anului viitor. Potrivit lui, decizia a fost luată după ce Curtea de Arbitraj de la Stockholm a hotărât ca Gazprom să achite Ucrainei o compensație de 4,63 miliarde de dolari pentru livrarea incompletă a cantităților de gaze convenite pentru tranzit.

Autoritățile de la Kiev au anunțat că presiunea în conductă deja a fost redusă. Prin urmare, de astăzi au început să importe gaze naturale din Polonia, pentru a acoperi deficitul. Autoritățile de la Kiev au introdus un plan național de acțiune, pentru a economisi combustibilul. Astfel, până în 6 martie, instituțiile de învățământ vor fi închise, iar oamenii au fost îndemnați să reducă temperatura în locuințe cu până la două grade. Totodată, unele centrale termo-electrice din țara vecină au început să folosească păcură în loc de gaz. Problema securității energetice a fost abordată și la Summitul "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente". Reprezentanții Ucrainei au menționat că pentru a evita asemena crize, este nevoie de surse de alternativă.

"Rusia a scăzut presiunea la gaz cu 20 de procente. Din această cauză, în sistemele noastre au apărut diverse probleme. Trebuie să folosim oportunitățile pe care ni le aduc terminalele de gaz lichefiat. Chiar dacă nu avem astfel de terminale la noi, putem să le folosim pe cele din ţările vecine", a spus Natalia Katser-Buchkovska, deputat în Rada Supermă a Ucrainei.

Experții din cadrul Consiliului Atlantic au menționat că Gazprom este folosită de Kremlin doar în calitate de bâtă geopolitică.

"Nu există dubii în privinţa faptului că Rusia foloseşte compania Gazprom drept un instrument pentru politica sa externă. Este o metodă de a oferi daruri prietenilor şi de a-i pedepsi pe cei care nu se supun Kremlinului", a spus John Herbst, director Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic

Reprezentanţii gigantului rus spun că au fost nedreptăţiţi de Curtea de Arbitraj de la Stocholm, care a dat câştig de cauză Ucrainei şi i-a obligat să plătească despăgubiri în mărime de 4,63 de miliarde de dolari. Din 1 martie, Gazprom a încetat deja să mai livreze gaze Ucrainei, deşi ţara vecină a efectuat plăţile în avans. 

În legătură cu anunțul SAP "Gazprom" privind ruperea relaţiilor contractuale cu NAK "Naftogaz Ukrainî", SA "Moldovagaz" comunică că livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova nu vor fi perturbate și vor fi realizate în volume depline, conform contractului existent.

Este de menționat că SA "Moldovagaz" are semnat cu "Gazprom" contracte de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova valabile până la finele anului 2019.

În același timp, la adresa SA "Moldovagaz" nu a parvenit nicio înștiințare din partea SAP "Gazprom" cu privire la eventuala sistare a furnizării gazelor naturale către Republica Moldova sau careva schimbări în contractul existent.

Respectiv, sistemul de gaze al Republicii Moldova funcționează în regim normal, iar ”Moldovagaz” va asigura și în continuare furnizarea fiabilă a gazelor naturale către consumatorii finali.

Anterior, și Moldova a avut de suferit ca urmare a sistării livrărilor de gaze naturale de către Gazprom. Ultima dată, s-a întâmplat în iarna 2009. Atunci, Ucraina s-a arătat nemulţumită de preţul cerut de Rusia era prea mare. După ce Gazprom a închis robinetul, Capitala a rămas fără căldură. Tot atunci, Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a decis prelungirea vacanţei de iarnă a elevilor, deoarece şcolile nu primeau agent termic. Ucraina a oferit atunci ajutor Moldovei furnizând o parte din cantitatea necesară de gaze.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu