O NOUĂ CAMPANIE: În acest an vor fi împădurite aproape 4.400 de hectare

Embed:

În acest an, vor fi împădurite 4 375 de hectare de terenuri, cu 61 de hectare mai multe, decât anul trecut. în pepinierile silvice au fost crescuţi peste 16 milioane de puieţi. Inginerii silvici spun că şi-ar dori să poată mări cât mai mult fondul forestier, dar pentru asta au nevoie de bani. Pentru împădurirea unui hectar de teren, se cheltuiesc, în medie, 8 mii de lei. 

La Întreprinderea Silvică Teleneşti, muncitorii au foarte mult de lucru. Ei au de împădurit 31 de hectare. Se lucrează atât în păduri, cât şi în pepinierile silvice. Deşi azi a fost frig afară, silvicultorii au muncit din greu şi au sădit molizi şi paltini.

"Facem gaura cu hârleţ, dăm oleacă de pământ în gaură şi îl punem mai la suprafaţă să se vadă în gaură şi pe urmă călcăm cu piciorul ca el să fie trâmbuit sau apăsat."

În proces sunt antrenaţi peste 100 de muncitori. Majoritatea sunt persoane în etate şi lucrează în câmp de dimineaţa şi
până seara. O fac însă din plăcere, spun ei, chiar dacă ridică un salariu de circa trei mii de lei.

"Începem de la sămânţă, în coşuleţe o udăm. Pe urmă, când copăceii au apărut îi sădem în vazoane, iarăşi îi udăm şi deamu ultima, plantarea în sol. Săminţele sunt complicate că trebuie să ştim a le uda, să nu le oprim, e complicat tot lucrul. "

"Dispoziţia e bună că se cunoaşte câte ceva din urmă, creşte natura, tot normal."

Pe o altă fâşie forestieră, alţi muncitori au sădit puieţi de paltini, care, peste câţiva ani, o bună parte va fi replantată în păduri, iar restul - comercializată.

" Înnoim rădăcinile şi pe urmă le înmuiem în lichid cu nămol. Şi pe urmă este tractorul, sunt persoane care le plantează mai departe. "

Tot în acest an, vor fi completate cu copaci noi 120 de hectare de pădure, din cele 10 mii de pe care le are Întreprinderea silvică Teleneşti.

"Specia principală este salcâmul alb, stejarul pendiculat. Speciile de ajutorare sunt paltinul de câmp, paltinul de munte, frasinul, teiul şi alte specii. Se calculează anual reieşind din poieni şi goluri şi în afară de poieni şi goluri, mai avem tăierile de conservare", a spus inginerul întreprinderii Silvică Teleneşti, Arcadie Macari.

În prezent, fondul forestier naţional constituie aproape 13 la sută din teritoriul ţării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării şi doar 0,6% - de proprietari privaţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu