O nouă "ameninţare" din partea Tiraspolului: "Acţiunile unilaterale ale Chişinăului ar putea duce la stoparea dialogului dintre părţi"

Autoritatea responsabilă de relaţiile externe a administraţiei de la Tiraspol publică pe site-ul său un şir de nemulţuri din domeniul economic şi acuză Chişinăul că nu ar dori să le soluţioneze. Autorităţile transnistrene susţin că recent, Chişinăul ar fi introdus unilateral anumite prevederi prin care firmele din regiune ar fi obligate să achite accizele la importul de mărfuri. Potrivit pretinsului minister de externe de la Tiraspol, ieri la o reuniune a grupului de lucru în probleme economice, desfăşurată în Tighina, experţii moldoveni ar fi demonstrat reticenţă faţă de doleanţele omologilor transnistreni.

Partea transnistreană doreşte ca firmele de pe malul stâng al Nistrului să nu plătească accize în bugetul moldovenesc în cazul în care importă bunuri supuse accizelor prin teritoriul din dreapta râului.

Experţii Tiraspolului se mai plâng de faptul că omologii lor chişinăuieni ar refuza să discute modificări la un regulament ce gestionează modul de utilizare a terenurilor agricole din stânga Nistrului de către fermierii care locuiesc în satele de sub jurisdicţia Chişinăului.

Tiraspolul acuză autorităţile centrale că ar refuza să discute despre instituirea unui regim comercial „liber de restricţionări reciproce” şi despre „activitatea comisiilor interguvernamentale moldo-rusă şi moldo-belarusă”.

„Transnistria opinează că practica de auto-distanţare a părţii moldoveneşti de la soluţionarea problemelor existente, însoţită de un şir de acţiuni unilaterale, care înrăutăţesc situaţia companiilor transnistrene, contravine logicii de edificare a unei atmosfere de încredere, complică dialogul dintre părţi ceea ce ar putea duce la oprirea oricăror negocieri", conchide comunicatul publicat  site-ul de internet al aşa-numitului minister de externe.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată situaţia.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu