O navă chineză de război s-a apropiat de un distrugător american în apele disputate din Marea Chinei de Sud

O navă chineză de război s-a apropiat la câţiva metri de un distrugător american, obligându-l pe acesta din urmă să-şi schimbe cursul, într-o întâlnire periculoasă şi neprofesionistă, care a avut loc în apele disputate din Marea Chinei de Sud, potrivit unui oficial american.

Distrugătorul USS Decatur desfăşura, duminică, ceea ce armata numeşte o operaţiune de libertate a navigaţiei, trecând la o distanţă de 12 mile marine de recifele Gaven şi Johnson din insulele Spratly. Acestea din urmă sunt controlate de Beijing, dar revendicate de Filipine şi Vietnam.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, în ciuda unui arbitraj internaţional din 2016 nefavorabil. Diferite părţi din zonă sunt, de asemenea, revendicate de Malaezia, Brunei şi Taiwan.

"În timpul operaţiunii, un distrugător chinez clasa Luyang s-a apropiat de USS Decatur într-o manevră nesigură şi neprofesionistă în vecinătatea recifului Gaven din Marea Chinei de Sud", a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei Pacifice a SUA, comandantul Nate Christensen, conform The Guardian, citează adevarul.ro.

Ulterior, nava chineză a desfăşurat o serie de "manevre din ce în ce mai agresive şi a atenţionat distrugătorul american să părăsească zona", a adăugat el.

Distrugătorul chinez s-a apropiat la o distanţă de 40 de metri de prova navei Decatur, după care Decatur a făcut manevre pentru a evita o coliziune.

Războiul comercial iniţiat de Trump a înfuriat Beijingul, la fel ca şi autorizarea vânzării de arme în valoare de 1,3 miliarde de dolari către Taiwan, privit de China drept o provincie rebelă.

Administraţia americană a impus noi tarife de 10% pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari. China a anulat o întâlnire pe teme de securitate cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Întâlnirea era planificată pentru luna octombrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu