O lună de la crearea Alianţei ACUM - PSRM. În această perioadă, Guvernul Sandu s-a remarcat prin DEMITERI

Embed:

Alianţa Kozak a preluat puterea acum o lună, iar această perioadă a fost marcată de mai multe demiteri şi demisii. Unii reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi mai mulţi politicieni, au numit acest fenomen - răfuială politică. Asta pentru că în locul persoanelor demise, în funcții cheie au ajuns rude şi apropiaţi ai celor care au preluat puterea, deși anterior au turuit în presă că vor pune capăt "cumătrismului" în instituțiile de stat.


În data de 8 iulie, Alianța PSRM- ACUM s-a întrunit în prima ședință a Parlamentului. Atunci, aceștia au ales-o pe şefa PSRM, Zinaida Greceanîi, în funcția de președinte al Parlamentului și au investit Guvernul în frunte cu Maia Sandu. De la ceremonie au lipsit mai mulți miniștri care au depus jurământul mai târziu.

După ce au ajuns în fotoliile de la Guvern, mai mulți secretari de stat și conducători ai instituțiilor subordonate au fost dați afară. În locul lor au fost numiți apropiații noilor demnitari.

În fruntea Inspectoratului General al Poliției a ajuns cumătrul lui Andrei Năstase, Gheorghe Balan. Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, l-a promovat în funcția de șef al cabinetului pe nașul său de cununie, Andrei Popov. La câteva zile, însă, acesta a renunțat și a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că numirea sa a fost legală. Iar Vladislav Kulminski, realizatorul unei emisiuni de la Jurnal TV care aparține fugarului Victor Țopa, nașul lui Andrei Năstase, a fost desemnat de Maia Sandu consilier pe probleme de politică.
După două săptămâni de la numirea în funcție, ministrul Justiției Stanislav Pavlovschi a demisionat. Angajații instituției ne-au confirmat atunci că acesta nu a venit niciodată la birou și nici nu a fost prezentat subalternilor, iar Maia Sandu a recunoscut că a greșit, dar s-a scuzat prin faptul că a format Guvernul în grabă.

De asemenea, în urma negocierilor dintre Blocul ACUM și PSRM, Sandu și Năstase le-au cedat socialiștilor domeniile strategice ce țin de securitatea statului. De asemenea, deputații Alianței Kozak au votat în prima lectură și subordonarea Serviciului de Informații și Securitate președintelui țării. Asta chiar dacă opinia publică a criticat această decizie motivând că în așa condiții Moscova va controla instituțiile de forță moldovenești.
Mai mult ca atât, Alianța PSRM-ACUM dorește să controleze politic și Comisia Electorală Centrală. Deputații au modificat Codul Electoral astfel încât membrii CEC să poată fi demiși direct de Parlament.
Implicarea politicului în activitatea instituțiilor independente nu s-a oprit aici. Acum două săptămâni, Maia Sandu a dat buzna la ședința Consiliului Superior al

Magistraturii și i-a amenințat pe magistrați că-i va da afară dacă CSM nu va demite în următoarea perioadă unii judecători. După ce a plecat, magistrații au eliberat din funcţii mai mulți judecători, printre care președintele CSJ Ion Druță, și șeful Judecătoriei Chișinău Radu Țurcanu.

De asemenea, deputații Alianței Kozak doresc să modifice legea Procuraturii. Subiectul a provocat disensiuni în interiorul coaliţiei. Maia Sandu vrea un procuror general european, în timp ce socialiștii țin morțiș că acesta trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova.
Între timp, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Andrei Năstase a votat pentru reîntoarcerea dreptului de vot a Rusiei în cadrul structurii după o absență de cinci ani. Gestul acestuia a scandalizat opinia publică, iar unii colegi de alianță au fost indignați de această decizie.

Nu poate fi uitată nici declaraţia ministrului de Externe, Nicu Popescu, care a calificat drept război civil conflictul armat de la Nistru. Declarația acestuia a fost criticată dur de societate.
Recent, Alianța Kozak PSRM-ACUM a făcut public raportul Kroll 2, care așa și nu a ajuns în adresa redacției noastre, dar numai la televiziunile afiliate guvernării. În documentul publicat au fost blurate mai multe denumiri de companii și nu a fost publicată lista beneficiarilor finali.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu