O lebadă din Taraclia, omorâtă. Perechea ei a rămas pe lacul din preajma localităţii

Embed:
O lebădă a fost omorâtă în timpul unei vânători lângă satul Balabanu din raionul Taraclia. Perechea ei a rămas pe lacul din preajma localităţii, care în ultimii ani servea drept adăpost pentru cele două păsări. Inspectorii de la Protecţia Mediului presupun că lebăda rămasă ar putea fi chiar rănită.

Incidentul s-a produs sâmbătă, cînd în toiul vînătorii unul dintre bărbaţi a tras în direcţia celor două lebede adăpostite pe lac.

"Pe lac locuia o pereche de lebede care se adăposteau pe lac în ultimii trei ani. Ele veneau pe lac, îşi făceau cuiburi, erau mici lebede şi plecau. Aşa era în ultimii trei, patru ani. Deci este vorba de nişte lebede mature şi se ştie, ele nu zboară la înălţime mică, asta deja s-a dovedit. S-a tras în pereche, în ambele păsări. O pasăre a căzut, iar a doua, cel mai probabil, e rănită", a spus şeful Inspectoratului pentru Protecţiea Mediului Taraclia, Andrei Baltacov.

Potrivit specialiştilor, în ţară au mai rămas în jur de 450 de lebede. Deşi în ultimii zece ani numărul păsărilor practic s-a dublat, ceea ce s-a întâmplat la Taraclia este foarte grav.

"Lebedele sunt nişte păsări deosebite. Din ce motiv, pentru că practic fac perechi pe toată viaţa. Din păcate, dacă cineva din ei piere, în cazul dat nu este clar care o să fie soarta la a doua pasăre. Foarte emoţional şi tragic reacţionează la dispariţiile din viaţa lor a perechii", a spus , directorul adjunct al Grădinii Zoologice din Chişinău, Sergiu Pînzaru.

Poliţia şi Inspectoratul pentru Protecţia Mediului au fost alertate de către unul dintre martori. Oamenii legii urmează să stabilească cine exact a tras în lebădă. Vinovatul riscă o amendă de până la 25 de mii de lei sau chiar până la trei ani de puşcărie. În Moldova, lebedele au fost incluse în Cartea Roşii în anul 2001.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu