O judecătorie din Kiev a acceptat demersul procurorilor de a-l extrada Moldovei pe Veaceslav Platon

Embed:

O judecătorie din Kiev a acceptat demersul procurorilor de a-l extrada Moldovei pe raiderul numărul unu din spațiul CSI, Veaceslav Platon, scrie presa ucraineană. Platon a fost arestat în țara vecină, după ce autoritățile moldovenești l-au anunțat în căutare internațională. 

Veaceslav Platon este învinuit de procurorii din Moldova de complicitate în delapidările de la Banca de Economii şi spălarea a 20 de miliarde de dolari prin intermediul unei bănci.

În ultimii ani, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost implicat în diverse scandaluri. A apărut în atenţia presei după ce a fost acuzat de atac raider asupra unor bănci din ţară. Aproximativ 78 la sută din acțiunile Universalbank și 28 de procente din acțiunile Moldova Agroindbank ar fi fost înstrăinate ilegal.

Numele lui Veaceslav Platon a fost vizat şi în cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est, în care au fost implicate peste 90 de companii înregistrate în Federația Rusă.

Presa a mai scris despre implicarea controversatului om de afaceri în falimentarea centralei nucleare Energoatom din Ucraina.

Potrivit unui portal de ştiri ucrainean, Platon, care era capul unei grupări internaţionale de escroci, a mituit mai mulţi angajaţi ai acestei companii de stat, care i-au vândut secrete comerciale. Veaceslav Platon a intrat în atenția anchetatorilor din ţara vecină pentru mai multe încercări de preluare ostilă a unor bănci ucrainene. În 2009 urma să fie reţinut pentru tentativă de însușire în proporţii deosebit de mari a bunurilor.

Procurorii au fost împiedicați însă de faptul că Platon era candidat pentru funcţia de deputat.

În anul 2012, Platon a declarat că și-a cumpărat locul în lista candidaţilor Alianței "Moldova Noastră" pentru a ajunge deputat și, astfel, să profite de imunitate parlamentară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu