O insulă a dispărut fără ca nimeni să observe, în Japonia. Ce spun experţii

Japoni ar putea pierde din suprafața apelor sale teritoriale de la granița maritimă cu Rusia din cauză că o insulă de lângă coasta sa de nord- est a "dispărut", scrie Guardian, citează hotnews.ro.

Se pare că Esanbe Hanakita Kojima, o insuliță nelocuită, a coborât sub suprafața mării fără ca acest lucru să fie sesizat de locuitorii din Sarufutsu, un sat din nordul insulei principale Hokkaido, aflat la doar 500 de metri depărtare de insuliță.

Localnicii au fost sesizați în privința dispariției în septembrie, după ce scriitorul Hiroshi Shimizu a vizitat Sarufutsu pentru a scrie o continuare a cărții sale despre insulele "ascunse" ale Japoniei.

El a alertat asociația locală a pescarilor, care a trimis bărci la fața locului, unde au descoperit că insula a dispărut.

Pescarii bătrâni au spus că își amintesc că au văzut insula acum câteva decenii, dar au evitat-o din cauză că sistemele de navigație au arătat că există recifuri subacvatice. Garda de Coastă niponă a a spus că ultima oară când insula a fost cercetată, în 1987, ieșea cu doar 14, metri peste suprafața mării. 

Experții au concluzionat, acum, că ea a fost erodată de vânt și de gheața care plutește în derivă pe Marea Okhotsk în fiecare iarnă.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu