O furtună de zăpadă îngreunează operațiunile de evacuare din Alep

O furtună de zăpadă a îngreunat miercuri evacuarea civililor și combatanților care doresc să părăsească Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, pe cale de a fi preluat complet de regimul președintelui Bashar al-Assad, după mai mult de patru ani de lupte, notează Agerpres.

Aproximativ 30.000 de persoane au fost evacuate de joia trecută din reduta rebelă Alep pe care bombardamentele regimului au redus-o la ruine, conform unor noi cifre ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), furnizate miercuri agenției France Presse. Toți răniții și bolnavii în stare critică au fost evacuați, a declarat organizația.

Nu este încă disponibilă nicio estimare exactă a numărului de persoane rămase în continuare în oraș.

În pofida unei furtuni de zăpadă, evacuările au continuat miercuri cu zeci de vehicule. Începând din 15 decembrie, când a început evacuarea de civili și rebeli care doresc să plece din Alep, operațiunile se desfășoară într-un ritm neregulat din cauza problemelor logistice și a unor incidente.

"Autobuzele nu sunt încălzite. Pasagerii, femei, copii și persoane în vârstă, suferă de frig. Nu au nici hrană, nici apă", a avertizat Ahmad al-Dbis, șeful unei unități de medici și voluntari care coordonează evacuările la Khan al-Assal, punct de primire în zona rebelă.

Acordul de evacuare a fost încheiat la 13 decembrie între rebeli și forțele guvernamentale sub egida Rusiei și Iranului, aliații regimului Assad, și a Turciei, care sprijină rebeliunea. Sprijinul militar rus și iranian a fost crucial pentru a inversa situația în favoarea regimului.

Declanșat în martie 2011 de reprimarea demonstrațiilor pașnice pro-democrație, conflictul sirian a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, implicând multipli beligeranți susținuți de diferite puteri regionale și internaționale.

Pierderea orașului Alep reprezintă o înfrângere majoră pentru rebeli, care au cucerit partea de est a metropolei în 2012, și cel mai important succes al puterii de la începutul războiului. Regimul lui Bashar al-Assad așteaptă încheierea evacuărilor pentru a anunța preluarea totală a orașului.

Bilanțul total al conflictului este de peste 310.000 de morți. De asemenea, peste jumătate din populație a părăsit țara, scrie AFP.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu