O femeie care a stat 6 ore în stop cardiac, salvată de medici. Procedura care a readus-o la viaţă

Embed:

Doctorii spanioli au reuşit să o salveze pe o femeie din Marea Britanie, care a suferit un stop cardiac în urma căruia a avut nevoie de o intervenţie de urgenţă.

Femeia de 34 de ani a stat 6 ore în stop cardiac, după ce a rămas blocată în munţii Pirinei într-un ger sever, scrie adevarul.ro.

Când echipajele de salvare au ajuns la ea, temperatura corpului era scăzută la 18 grade Celsius. 

Transportată în Barcelona cu elicopterul, victima a fost supusă unei proceduri de oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO), utilizată în cazurile de insuficienţă cardiacă sau insuficienţă respiratorie. Procedura utilizează un aparat care preia funcţiile inimii şi ale plămânilor, circulând sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziţia lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator, permiţând celor două organe să se odihnească.

Ecmo nu a fost utilizat niciodată în Spania pentru o procedură de resuscitare. Dar datorită aparatului, temperatura corpului a crescut până la 30 de grade Celsius şi medicii au încercat din nou să o resusciteze, folosind un defibrilator. 

Pacienta a petrecut şase zile la terapie intensivă, unde medicii au supravegheat-o pentru semne de deteriorare neurologică. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu