O expoziţie dedicată celor 85 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru, inaugurată la Biblioteca Naţională din Capitală

Embed:

O expoziţie dedicată celor 85 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru a fost inaugurată la Biblioteca Naţională din Capitală. Printre lucrările prezentate publicului larg se numără şi cartea de versuri pentru copii "Alarma", cu care poetul a debutat în anul 1957. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa familiei, colegilor de condei şi a cititorilor.

Raisa Vieru, soţia regretatului poet, îşi aminteşte o scenă în care Grigore Vieru era concentrat asupra scrisului, stând la o masă într-o cameră din locuinţa lor, amenajată special pentru asta. 

"Copiii când erau mici se jucau prin coridor şi mergeau prin camera ceea, unde el lucra, dar copilul de 2,3, 4 şi chiar de 5 mergea cu un cărucior şi făcea zgomot pe acolo şi eu spuneam: fugi de acolo, dute dincolo şi o să te joci. Dar el de acum deja ştia, ridica capul şi spunea: tata "schie", a povestit soţia poetului, Raisa Vieru.

Călin Vieru, mezinul poetului, spune că, în viaţă, deseori s-a călăuzit de poveţele date de tatăl său.

"Cel mai important mesaj-cheie pe care-l ţin minte până acum a fost următorul: Tu, fiule prea sus nu te înălţa, te vor spânzura. Prea jos nu te apleca, te vor călca", a spus fiul poetului, Călin Vieru.

Iar scriitorul Iulian Filip îşi aminteşte cum Grigore Vieru dădea sfaturi şi, deseori se supăra pe cei care le ignorau. Supărarea, însă, trecea repede.

"Era neiertător, când cineva călca strâmb şi uneori în această grabă, în această supărare explozivă, era pe urmă nevoie să-şi revadă, să-şi mai ceară scuze, dar era sincer supărat pe cei care se prefăceau că nu avem de dus o cruce", a menţionat scriitorul, Iulian Filip.

Cu cititorii săi, însă, Grigore Vieru era foarte modest şi timid, o spun angajaţii Bibliotecii Naţionale, instituţie în care poetul era văzut deseori.

"Vieru când intra pe uşile acestei săli era o persoană atât de timidă şi cu fruntea puţin aplecată, dar când măria sa îşi ridica privirea asupra sălii, desigur că observai în ochi o mare bucurie, fiindcă aici mereu îl aştepta cititorul", a afirmat directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilie.

Acum, cititorii de diferite vârste, spun că-i recită versurile ori de câte ori au ocazia.

Expoziţia cuprinde cărţi, fotografii, manuscrise, precum şi diverse documente ce ilustrează viaţa şi opera inegalabilului poet. 

Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni. S-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

loading...

Lasă un comentariu