O echipă de medici din Germania a făcut operații gratuite copiilor cu malformații genito-urinare

Embed:

Cinci copii cu malformaţii genito-urinare grave, au fost operaţi astăzi gratuit la Institutul Mamei şi a Copilului. Intervenţiile chirurgicale au fost efectuate de către o echipă mixtă de medici din Germania, Austria, România şi Republica Moldova.

Este pentru a treia oară când sunt realizate asemenea operaţii, datorită unui program. Alţi şase copii, cu vârsta între un an şi nouă ani, urmează să fie operaţi vineri.

"Acum în sala de operaţii se găseşte un copil care are o patologie foarte complicată.
După această intervenţie chirurgicală, care va fi o plastie, va avea loc o altă intervenţie. O tumoare la rinichi destul de gravă", a spus academician, chirurgul-pediatru, Eva Gudumac.

Cu astfel de malformaţii rare, copiii din Moldova şi România sunt trataţi în afara ţării, iar costurile sunt enorme.

Potrivit specialiştilor, astfel de malformaţii sunt întâlnite destul de rar la minori. Deseori, copiii din Moldova şi România sunt trataţi în afara ţării, iar costurile sunt enorme.

"Decât să trimitem copilul în Germania să îl opereze pe 30 de mii, cu banii ăştia putem să îi operăm în Moldova, în România şi toată lumea să înveţe să facă operaţia."

Operaţiile sunt asistate de patru chirurgi de renume din Europa şi alţi cinci specialişti locali. Intervenţiile chirurgicale sunt transmise prin sistemul de telemedicină într-o sală de curs, astfel încât mai mulţi medicii să poată învăţa tehnicile colegilor din străinătate.

"Sunt diferite mişcări, diferite poziţii şi niciodată aceeaşi operaţie, parcă seamănă că ar trebui cazul să fie tot aşa, dar fiecare are particularităţile ei", şeful Clinicii de Chirurgie, Constantin Țica. 

Toate intervenţiile chirurgicale efectuate pe parcursul acestor două zile sunt absolut gratuite. Ele sunt realizate de către renumitul chirurg Thomas Boemers din Germania.

"Un copil din jumătate de milion suferă de o astfel de malformaţie şi dacă tu nu ai experienţă în domeniu cum să o faci, mai ales că unele malformaţii sunt foarte greu de operat. Vrem să arătăm şi altor ţări cum să facă asta, pentru este prea dificil să îi aducem la noi în Koln",a spus chirurg, Spitalul de Copii din Koln, Germania, Thomas Boemers.  

Transportul, cazarea şi alimentaţia specialiştilor medicali a fost asigurată de către o fundaţie internaţională.

"Donaţiile sunt din Canada, este o firmă în Canada, unde un prieten are o inimă pentru copii din Europa, Romania si Moldova",a spus reprezentant Asociaţia Hope for the Nations, Robert Mark.

Astfel de operaţii gratuite în ţara noastră au mai avut loc în 2011 şi 2013. În România, astfel de workshopuri au loc din 2009. În total, în cele două ţări, pe parcursul a opt ani au fost operaţi peste 60 de minori.

În Germania, intervenţia chirurgicală a malformaţiilor genito-urinare costă peste 30 000 de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu