O delegație a ministerului de Externe se află la Moscova pentru a-i aduce acasă pe cei doi cetățeni moldoveni, foști ostatici în Afganistan

Embed:

Ostaticii moldoveni ar putea fi adusi astăzi acasă. O delegație oficială a ministerului de Externe se află de ieri la Moscova și a solicitat autorităților ruse să le permită accesul la cei doi cetățeni moldoveni, foști ostatici în Afganistan, pentru a le acorda asistența necesară.

Aceștia ar putea reveni de la Moscova cu cursa de la 18:30.

Autoritățile moldovenești au solicitat organelor competente ale Federației Ruse asigurarea accesului delegației Republicii Moldova, în cursul zilei de astăzi, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberați din prizonierat în Afganistan. 

Solicitarea autorităților moldovenești reiese din prevedrile Convenției de la Viena cu privire la relaţiile consulare (1963), articolul 5, punctele a), e),g),h) și în special articolul 36, paragraful 1, Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice (1961), articolul 3, punctul 1, paragraful b), care prevăd expres dreptul la ocrotirea în statul acreditar a intereselor statului acreditant şi ale cetăţenilor săi, în limitele admise de dreptul internaţional, precum şi Convenţiei Consulare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă (1994).

Delegația formată din secretarul general de stat al MAEIE Mihail Căpățînă și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat Evgheni Vasiliev, s-a deplasat de ieri în orașul Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni Lionel Buruiană (a.n. 1982) și Mihai Crihana (a.n. 1965), precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova.

PUBLIKA.MD amintește că cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani.

Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați ostatici de către talibani. Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu