O declaraţie cu privire la comemorarea evenimentelor din 1992, MĂRUL DISCORDIEI în Parlament

Embed:
Veteranii războiului de la Nistru sunt indignaţi că deputaţii PDM şi PSRM au respins includerea în ordinea de zi a Parlamentului a unei declaraţii cu privire la comemorarea evenimentelor din 1992. Iniţiativa a venit din partea deputaţilor PAS şi PPDA, însă nu a fost susţinută de democraţi şi socialişti.

Proiectul declaraţiei prevedea, printre altele, condamnarea prezenţei militare ruse pe teritoriul ţării noastre, precum şi retragerea acestor trupe străine. Deputaţii fracţiunilor PAS şi PPDA s-au arătat nedumeriţi că documentul nu a fost votat.

"Este o mare supriză că oamenii care se declară patrioţi şi mari cetăţeni ai acestei ţări, refuză cu obstinație să înţeleagă care este importanţa simbolică şi politică a unei asemenea declaraţii. O anumită parte de Partidul Democrat s-a şoşotit deja cu PSRM", a menţionat Igor Munteanu, deputat PPDA.

"Partidul Democrat, după mine, are o problemă mare, pentru că dacă ei continuă să-l susţină pe Igor Dodon, pentru că merg, de fapt, contra propriului electorat", a precizat Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

În replică, democraţii consideră că textul declaraţiei nu a fost formulat corect şi că veteranii nu ar avea nimic de câştigat de pe urma ei.

"Declarația propusă spre adoptare e scrisă stângaci și pe alocuri fără logică, fără să fie clar care este scopul acestei declaraţii. Contează doar show-ul. Dacă intenţiile sunt sincere, care este graba, stimaţi colegi?" a punctat Pavel Filip, preşedintele PDM.

Cei şase deputaţi care au părăsit PDM şi au format recent grupul parlamentar "PRO MOLDOVA" au votat pentru includerea declaraţiei pe ordinea de zi a Parlamentului.

"Orice declaraţie, chiar dacă intenţia să susţii, chiar dacă ai unele obiecţii sau alte propuneri la text, le faci. Ca să fie îmbunătăţit textul, nu trebuia să te pronunți împotriva declaraţiei. Asta mi se pare foarte bizar şi cumva cinic", a declarat Andrian Candu, preşedintele grupului PRO MOLDOVA.

Totodată, socialiştii susţin că nu văd necesitatea aprobării unei declaraţii privind evenimentele din 1992.

"Sunt mai multe iniţiative sociale pentru veteranii de la Nistru, cei care au participat la aceste evenimente tragice şi facem tot posibilul ca ei să le simtă în mod practic. Aceste declaraţii au un caracter doar politic, steril şi nu duc la careva beneficii pentru combatanţi", a conchis Vlad Batrîncea, vicepreşedint al Parlamentului din partea PSRM.

La rândul lor, mai mulţi veterani ai războiului de la Nistru au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că sunt dezamăgiţi de poziţia deputaţilor PDM şi ai PSRM.

"Noi condamnăm foarte şi foarte dur poziţia acestor aşa-numiţi deputaţi. Noi îi vom califica ca nişte duşmani ai veteranilor de război", a menţionat Anatolie macovei, veteran războiului de la Nistru.

"În data de 2 martie vom marca concomitent Ziua memoriei şi Ziua recunoștinței. În primul rând, asta este o cerinţă. Şi dăm de înţeles că guvernarea mai are timp, pentru că aici nu trebuie finanțe suplementare. Aici trebuieşte voinţa politică. Să fie şi un pachet de cerinţe social-economice", a precizat Nicolae Gîrbu, veteran războiului de la Nistru.

Războiul de la Nistru a început în noaptea de 1 spre 2 martie 1992 şi a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. Atunci au murit circa 300 de oameni, iar alţi 3500 au rămas cu sechele pe viaţă. Ulterior, în iulie 1992, Republica Moldova şi Federația Rusă au semnat un armistiţiu de încetare a focului.
loading...

Lasă un comentariu