O companie franco-elvețiană este suspectată că ar fi finanţa ISIS

Grupul LafargeHolcim a confirmat, marți 14 noiembrie, că la sediul companiei din Paris au avut loc percheziții, în cadrul unei anchete în care este implicată fabrica de ciment din Djalaiya, din nordul Siriei, scrie Le Monde, citat de jurnalul.ro.

Pe data de 9 iunie, parchetul din Paris a anunțat deschiderea unei anchete asupra grupului. De acest caz se ocupă un judecător de instrucție pe partea financiară cât și un alt magistrat pentru partea antiteroristă.

Anchetatorii vor să determine legăturile care ar putea exista între compania franco-elvețiană şi mai multe grupuri din Siria printre care și Statul Islamic, pentru ca fabrica de ciment de la Djalabiya să-și poată continua activitatea în pofida războiul.

LafargeHolcim este subiectul mai multor plângeri depuse în cursul anului 2016 de către ministerul francez al Economiei dar și a ONG-ului Sherpa care beneficiază de sprijinul declarațiilor mai multor foști angajați ai uzinei.

O anchetă internă a LafargeHolcim confirmă efectuarea unor plăți către grupuri armate siriene în vederea menținerii activității uzinei, lucru care a fost calificat de conducerea companiei ca inacceptabil.

LafargeHolcim a luat măsuri de corecție dar despre directorul general Eric Olsen, al cărui plecare a fost anunțată în primăvară, se spune că poate fi considerat vinovat și nici că ar fi știut despre aceste acte reprobabile care au avut loc în Siria.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu