O companie a rider-ului nr. 1 din CSI, Veaceslav Platon, care a fost implicată în Laundromatul rusesc figurează și în Kroll 2

Embed:

O companie a raiderului numărul unu în CSI, Veaceslav Platon, care a fost implicată în "Laundromatul rusesc" figurează și în recent publicatul raport Kroll 2. Potrivit bloggerului Anatolie Chirilov, este vorba despre "PR-Vert Systems Limited" prin care s-au spălat zeci de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar din țara noastră, şi prin care au fost accesate credite neperformante.   

Anatolie Chirilov a scris că toată schema a fost pusă la cale de Veaceslav Platon prin intermediul prietenului său, Oleg Cervatiuc. Acesta a folosit în schemă trei vecini de-ai săi care au primit câte 300 de dolari.  Bărbații i-au dat buletinele de identitate în baza cărora erau întocmite contracte cu o companie britanică în care figurau sume de sute de milioane de dolari. În 2014, cei trei au fost citați de procurorii moldoveni de la care au aflat că au de rambursat zeci de milioane de dolari.

Potrivit lui Chirilov, după semnarea contractului,  firma din Marea Britanie se adresa justiției din Moldova cu o plângere pe numele moldovenilor folosiți în schemă și al unei companii din Rusia. Întreprinderea rusească recunoștea datoria în baza contractului fictiv, iar judecătorii emiteau rapid hotărâri de încasare a datoriei pe care le transmiteau executorilor judecătorești controlaţi de Platon.

Ulterior, compania rusească transfera banii executorilor judecătorești care aveau conturi la  Moldindconbank, de unde ajungeau în conturile întreprinderii britanice, pe care Platon le deschidea în bănci din Letonia. Bloggerul a mai scris că în 2013, banca moldovenească a acordat un credit de  35 de milioane de lei unei companii moldovenești, bani care au ajuns la "PR-Vert Systems Limited", potrivit raportului Kroll 2.

Anatolie Chirilov a menționat că anterior au apărut o serie de informaţii potrivit cărora Blocul ACUM şi în primul rând  Maia Sandu sunt susţinuţi financiar de raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon, acuzaţii negate de lidera PAS.

Lasă un comentariu