O comisie parlamentară specială de anchetă va investiga implicarea Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova

Embed:

O comisie parlamentară specială de anchetă ar putea investiga implicarea fundației „Open Dialog” și a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova.

Un grup de deputați ai Partidului Democrat au înregistrat un proiect de hotărâre în acest sens. Deputaţii vor să afle mai multe informaţii despre finanțarea unor partide politice de la noi de către „Open Dialog Foundation”.

Potrivit proiectului, toate persoanele implicate vor fi audiate, iar în termen de 30 de zile urmează să fie prezentat un raport. Autorii proiectului speră că această comisie va fi creată chiar la prima ședință a legislativului.

Anterior, un grup de parlamentari au adresat scrisori către mai multe instituţii de forţă şi au cerut investigarea acestei situaţii.  Ulterior, și europarlamentarul român, Andi Cristea, a solicitat verificarea surselor de finanțare ale Fundaţiei "Open Dialog".   

Recent, jurnaliştii de investigaţie de la Zeppelin au publicat un şir de materiale, care demonstrează legăturile dinte "Open Dialog", organizaţie condusă de ucraineanca Ludmila Kozlowska, care a fost expulzată din Polonia, cu serviciile secrete ruse şi liderii PAS și DA.

Potrivit investigaţiilor, Kozlovska a achitat biletul la avion al Maiei Sandu pentru participarea ei la o conferință, la Bruxelles. Iniţial, Sandu a negat informaţiile, iar după ce în presă au fost publicate dovezi,  a recunoscut acest lucru. 

Jurnaliștii au mai scris că susţinătorul PPDA Alexandru Machedon, dar şi apropiaţii familiei lui Veaceslav Platon, au zburat cu bilete procurate de ONG-ul condus de Kozlowska. Serviciile poloneze leagă această organizaţie şi de numele oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov, condamnat definitiv în 2013 de Înalta Curte de Justiţie de la Londra pentru escrocherii financiare.

Mai mult, fratele Ludmilei Kozlowska, Piotr, principalul finanțator al ONG-ului, este proprietar al unei firme din Crimeea. Compania furnizează utilaje pentru submarine nucleare rusești.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu