O bătrânică din Străşeni, care are în grijă un fiu bolnav şi patru nepoţi minori, ajutată de Fundaţia lui Vlad Plahotniuc Edelweiss

Embed:

O pensionară din oraşul Străşeni, de zeci de ani, înfruntă destoinic provocările vieţii. La cei 70 de ani, Elizaveta Plămădeală are grijă de fiul ei bolnav de cancer şi de cei trei nepoţi minori. Cazul femeii nevoiaşe a ajuns în atenţia Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc Edelweiss.

De jumătate de an, o echipă mobilă a fundaţiei îi aduce pensionare produse alimentare şi o ajută prin gospodărie. Acţiunea are loc în cadrul campaniei "Respect pentru seniori". Bătrâna spune că ajutorul este binevenit, în primul rând, copiilor de care mama lor s-a dezis acum opt ani.

"Unul e clasa cincea, unul a patra, şi alta clasa a zecea. Unul nu vrea să audă de mama lor. Eu am lucrat 23 de ani la şcoală şi plângeam după dânşii, când ştiam că sunt cu ea acasă şi ei nu-i păsa de ei. Muream atunci", a spus Elizaveta Plămădeală.

Familia trăieşte modest. Tatăl copiilor, care a avut mai multe operaţii, poate face doar munci uşoare prin gospodărie.

Bătrâna îşi doreşte ca nepoţii să fie lângă ea şi să nu ajungă la internat: "Eu mă rog la Dumnezeu numai ca să-mi dea putere să-i cresc, să ajungă măcar până la 15 ani şi băiatul să ajungă. Şi apoi îşi vor lua drumul. Că altfel, cine să aibă grijă de dânşii?"

Săptămânal, familia primeşte ajutor de la reprezentanții Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss".

"La tanti Liza venim o dată pe săptămână, ziua de marţi. Dacă are nevoie o ajutăm să  măture", a menţionat Adela Agapi, asistent social.

"Un balon de gaz, lemne mi-au adus. Mulţumesc frumos domnului Plahotniuc şi tot colectivului dumnevoastră", a spus bătrânica.

"Astăzi am venit în vizită la mătuşa Elizaveta, ea ca de obicei ne-a aşteptat cu mare bucurie şi cu mare drag în prag. Le mulţumim pe această cale Ambasadei Austriei şi Asociaţiei pentru Educaţie Neomanism pentru faptul că sunt parteneri alături de noi, în cadrul acestui proiect", a declarat Lidia Cucoş, director executiv Fundaţia Edelweiss.

În raionul Străşeni, 40 de bătrânii primesc alimente şi beneficiază de asistenţă medicală la domiciliu, în cadrul campaniei "Respect pentru seniori", lansată de Fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss".

Pe aceeaşi temă