NYT: Otrăvirea lui Skripal, tipul de operațiune specială în tradiția sovietică de răzbunare față de trădători

În spatele atacului asupra lui Serghei și Iulia Skripal se afla posibil "fosti sau actuali agenți ai serviciului secret cunoscut sub numele de GRU" – un serviciul de informații al armatei ruse, care este acuzat de Londra ca a orchestrat atacul chimic din Salisbury.

Recent, acelasi serviciu a fost acuzat oficial în SUA ca a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016, scrie The New York Times, citând trei surse – oficiali britanic și american, precum și un alt fost oficial american familiarizat cu ancheta, potrivit paginaderusia.ro.

"Analiştii şi oficialii guvernamentali spun că GRU, cunoscuta în prezent sub numele de Direcția Generală a Statului Major General, este forța din umbra a Kremlinului în conflictele din întreaga lume. Serviciul special în cauza este implicat în războiul hibrid purtat de Rusia în Ucraina, precum și de anexarea Crimeei în 2014. GRU a luat parte și la operaţiunile de ocupare a orașelor siriene în numele președintelui sirian Bashar al-Assad" – sustine publicaţia.

În regiunile mai calme, ofițerii serviciului secret sunt acuzați de crearea turbulențelor politice, mobilizarea naționaliștilor slavi din Muntenegru și finanțarea protestelor împotriva schimbării numelui Macedoniei.

"Otrăvirea lui Skripal este un alt tip de operațiune specială, care își are originea în tradiția sovietică de răzbunare față de trădători". Potrivit New York Times, guvernul britanic este foarte aproape de a stabili identitatea celor care au efectuat această operațiune.

Anchetatorii britanici nu au exclus faptul că responsabilitatea pentru incidentul din Salisbury o pot avea și alte servicii secrete ruse sau "una dintre unitățile lor private".

Înainte de a semna ordinul de a expulza diplomații ruși, Marea Britanie a prezentat în mod privat ancheta sa altor state. Încă de atunci în acele materiale se spunea că GRU a spart e-mailurile Iuliei Skripal încă 2013. Prin urmare, înainte de otrăvire, și Skripal și fiica să se aflau sub supravegherea serviciilor secrete ruse, iar telefonul Iuliei ar fi avut instalat un malwăre care permitea să fie urmărită 24/24 de ore, scria BBC la începutul lunii iulie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu