"Numirile în funcţie se fac pe criterii de devotament faţă de premierul Vlad Filat"

Embed:

Eliberările şi numirile în funcţie a miniştrilor, pe alocuri, se fac pe criterii de devotament personal faţă de prim-ministrul Vlad Filat. De această părere este preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, invitat la emisiunea Fabrika.

"Nu ştiu dacă aceste remanieri vor mişca lucrurile înainte. Ministrul ar trebui să aibă alte priorităţi. Numirile în funcţie, pe alocuri, se fac pe criterii de devotament personal faţă de premier. Mă refer la Inspectoratul Fiscal şi la demisiile din domeniul învăţămţântului. Aş vrea să ştiu de ce miniştrii au fost demişi, sau poate sunt schimbaţi pe criterii politice. În ţara asta toţi trebuie să se ocupe cu meseria lor, ori premierul încearcă să facă acest lucru. Orice bucătăreasă poate să guverneze ţara şi pornind de la aceste premize, am dreptul să consider ca unele persoane sunt numite pe criterii de devotament personal”, a declarat Dron.

Potrivit analistului Igor Boţan trebuie să cunoaştem criteriile după care oamenii sunt numiţi în funcţie. "Vlad Filat a spus că persoanele angajate trebuie evaluate, deci este evident că trebuie să ştim de ce un ministru sau un viceministru este demis. Eu susţin remanierile în Guvern şi cred că prim-ministrul prin ceea ce face dă un exemplu colegilor de Alianţă. Însă, trebuie de adus argumente de ce este demis cineva", a specificat Boţan.

Analistul politic Viorel Cibotaru nu vede nimic surprinzător în acţiunile pe care le face domnul Filat. "Despre remanieri Vlad Filat a anunţat din timp. Însă, dacă toţi miniştrii fură şi un partid încearcă să schimbe oamenii, iar altele nu, pentru că aceştia le sunt loiali, atunci există o contradicţie. Nu se leagă aceste lucruri. Ce face domnul prim - ministru este pe cont propriu şi este un pas riscant. Domnul Filat, personal nu a făcut nimic fără a anunţa mai înainte despre aceste remanieri", a conchis Cibotaru.

Politicianul Iurie Roşca afirmă că remanierile în Guvern nu spun nimic. "Probabil că la toamnă, Filat va găsi de cuviinţă să le sugereze colegilor din AIE să facă acelaşi lucru. Nicăieri nu scrie că Guvernul trebuie sa-şi motiveze aceste schimbari de cadre, e problema prim-ministrului să dea explicaţii", a conchis Roşca.

Publika.md aminteşte că, după ce recent au fost schimbaţi doi miniştri – cel al Educaţiei şi al Internelor, dar şi şeful FISC-ului, a venit rândul şefului Poliţiei Rutiere şi al viceministrului Sănătăţii. Deocamdată, toate remanierile vin doar pe filiera liberal-democraţilor. Liberalii şi democraţii nu se grăbesc să facă astfel de acţiuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu