Numirea ambasadorilor se amână. Cum explică ministrul Nicu Popescu acest fapt

Embed:

Numirea mai multor ambasadori ai ţării noastre se amână deja de aproape trei luni. În special, este vorba de şefii misiunilor diplomatice a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Turcia, Polonia şi Canada. Ambasadorii în aceste ţări au fost rechemaţi încă în iulie 2019. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a confirmat pentru Publika TV că în prezent instituţia pe care o conduce este în căutare candidaturilor potrivite, lucrul care este coordonat, inclusiv, cu şeful statului.

"Căutăm aceste candidaturi cu Preşedinţie şi cu Parlamentul, în niciun caz nu m-am întâlnit cu insistenţă sau blocaje pe anumite candidaturi, dar există mai multe situaţii în care deocamdată nu a fost găsită, indentificată persoana care ar promova cel mai eficient interesele noastre în anumite capitale", a comunicat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Totuşi, preşedintele Comisiei politică externă, deputatul PPDA Iurie Reniţă, consideră că numirea celor patru ambasadori se tergiversează intenţionat, în condiţiile în care Igor Dodon din luna iulie nu a semnat încă decretele privind rechemarea acestora din funcţii. 

"Nici până astăzi Igor Dodon nu a semnat decretele de rechemare a patru ambasadori care și-au depășit termenul normal de aflare în misiune, unii chiar dublu au depăşit. De asta rezultă că Igor Dodon forțează mâna ministerului de Externe, Guvernului, dar şi Comisiei parlamentare pentru politică externă ca să-și impună ambasadorii lui", a afirmat preşedintele Comisiei politică externă, Iurie Reniţă.

Solicitată de Publika TV, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Sterpu, a explicat printr-un răspuns în scris că cel mai probabil, săptămâna viitoare, decretele de rechemare a celor patru ambasadori vor fi semnate concomitent cu cele de numire a noilor diplomaţi. De asemenea, ea a explicat situaţia creată prin faptul că s-a convenit că rechemarea ambasadorilor va fi semnată odată cu numirea diplomaților, astfel încât să nu fie blocată activitatea misiunilor diplomatice. Preşedinţia dă asigurări că selectarea ambasadorilor se efectuează exclusiv pe principii de meritocrație şi profesionalism.

loading...

Lasă un comentariu