Nume sonore în "Spălătoria rusească". Vărul lui Putin şi ofiţerii FSB spălau bani prin banca lui Platon

Embed:

Apar noi detalii și persoane implicate în așa-numită "spălătorie rusească".

Potrivit unei investigații realizată de jurnaliștii de la Novaia Gazeta, The Guardian, dar și Sueddeutsche Zeitung ar fi vorba despre angajați ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia, conducători ai unor bănci din aceeași țară, dar și judecători și executori judecătorești moldoveni.

Novaia Gazeta scrie că din Rusia au fost spălați 22 de miliarde de dolari în patru ani, care au ajuns în conturile a peste 5000 de companii din 96 de țări.

Potrivit investigației, în toamna anului 2014, doi ofițeri din cadrul Serviciului Federal de Securitate rus Alexei Șmatkov și Evgheni Volotovski au venit în Moldova cu o misiune specială.

Securiștii ar fi ajuns în țara noastră pentru a afla la ce etapă se află dosarul deschis pe cauza "spălătoriei rusești".

Acestora le-au fost eliberate pașapoartele cu o zi înainte de a ajunge la Chișinău. Novaia Gazeta scrie că prin deciziile instanțelor moldovenești, aproape 20 de bănci rusești au spălat bani prin Moldindconbank.

Presa a scris că în spatele acestei maşinării stă Veaceslav Platon, cunoscut drept raiderul numărul unu din CSI. Doar prin două bănci rusești s-au spălat 10,6 miliarde de dolari.

Administratoul acestei scheme Alexandr Grigoriev, directorul celor două bănci, avea parteneri un general al securității ruse Iuri Ansimov și vărul liderului de la Kremlin Igor Putin. În primăvara anului 2012, o companie britanică a dat în judecată o companie rusă, înregistrată pe numele unui moldovean.

Motivul a fost o datorie de 400 de milioane de dolari. Cazul a ajuns pe masa magistratului Valeriu Gîscă de la judecătoria Râșcani a Capitalei.

După pronunțarea deciziei, executorul judecătoresc Svetlana Mocan a inițiat procedura forțată de recuperare a banilor. Aceasta avea conturi deschise la Moldindconbank, unde se deserveau și două bănci rusești.

Prin aceste conturi bancare, banii ajungeau pe conturile executorului judecătoresc, după care erau direcționați pe conturile companiei britanice. Astfel, din iulie până în septembrie 2012, au fost spălați aproape 25 de milioane de dolari.

În schema "spălătoria rusească", banii proveneau din contrabanda cu electrocasnice, haine și armament, furtul activelor bancare, dar și din finanțarea proiectelor politice din Europa. În mai multe țări europene au fost deschise dosare penale, iar unelor bănci le-au fost retrase licența.

Deși Federația Rusă a avut cel mai mult de suferit din cauza spălătoriei, investigațiile bat pasul pe loc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu