Numărul tranzacţiilor ipotecare, în creştere

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni aleg să-şi cumpere locuinţe pe bani împrumutaţi. Potrivit Întreprinderii de Stat Cadastru, în nouă luni ale acestui an, numărul contractelor ipotecare înregistrate a crescut cu 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

Cele mai multe tranzacţii ipotecare au fost înregistrate în al treilea trimestru al anului - 6.500, cu o creştere de aproape 27 la sută faţă de iulie-septembrie 2012. În al doilea trimestru, creşterea a fost de 12 la sută, iar în primele trei luni ale anului - de aproape trei procente. În total, în nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate aproape 18.500 de contracte ipotecare. În aceeaşi perioadă din 2012, numărul a fost de peste 16.000. Specialiştii explică tendinţa de creştere prin ofertele atractive din partea băncilor comerciale.

Astfel, cea mai mică dobândă, de aproape opt la sută anual în primul an, este pentru creditele ipotecare de la Mobiasbancă. Dintr-al doilea an de rambursare a împrumutului, rata creşte cu aproape trei procente. Clienţii care optează pentru un credit ipotecar de la Victoriabank vor achita o dobândă de 11 la sută. Aceeaşi rată este percepută şi de Eximbank. Dobânda variază, însă, în funcţie de inflaţie. Iar, Moldinconbank oferă credite cu o rată a dobânzii de 12 la sută.

Ştefan Burlaca are 28 de ani şi a împrumutat peste 200.000 de lei pe o perioadă de 15 ani. Chiar dacă înţelege riscul pe care şi l-a asumat şi că va întoarce băncii o sumă dublă, el spune că nu a avut de ales. 

"Motivul care m-a determinat să fac acest pas este lipsa unei locuinţe, dar în acelaşi timp lipsa resurselor financiare. Ori stau în chirie şi achit banii care de fapt merg la proprietarul locuinţei şi eu rămân cu zero, ori dau la bancă, dar în schimb stau în casa mea", susţine bărbatul.

La fel a procedat şi Valeria Caţer. "Le-am avut din sursele financiare personale, restul am apelat la bancă. Recunosc că riscul este mare, dar totuşi alte surse de existenţă nu avem", spune femeia.

Specialiştii spun că numărul tranzacţiilor ipotecare a crescut datorită ofertelor atractive din partea băncilor comerciale. Totuşi, experţii susţin că rata dobânzilor rămâne a fi mare în comparaţie cu alte ţări. De asemenea, în cazul contractării unui credit ipotecar există anumite riscuri.

"Vorbind din perspectivă pe termen lung, cel mai mare risc pentru Moldova este legat de siguranţa şi stabilitatea locului de muncă. În cazul contractării unui credit de un milion de lei pe o perioadă de 20 de ani, indiferent de rata dobânzii, costul creditului va ieşi în final dublu", a declarat expertul economiv Stanislav Madan.

Potrivit agenţilor imobiliari, creditul este rentabil atunci când suma împrumutată este mai mică.

"Principalul factor la care trebuie să atragă atenţia este rata dobânzii. Este rentabil să contractezi un credit când acesta constituie nu mai mult de 60%- 70% din costul apartamentului. Atunci plăţile pentru credit vor fi echivalente cu o chirie pentru un apartament", a menţionat expertul imobiliar Petru Oleinic.

În total, în nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate aproape 18.500 de contracte ipotecare. Iar rata dobânzii pe piaţă variază de la 10 până la 12 la sută anual.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu