Numărul programelor malițioase detectate pe dispozitivele mobile S-A TRIPLAT

Numărul programelor malițioase detectate pe dispozitivele mobile s-a triplat, în 2016, și a ajuns la 8,5 milioane, la nivel global, comparativ cu anul anterior, iar cel mai răspândit a fost un tip de troian care afișează reclame, conform concluziilor raportului anual Mobile Virusology, realizat de Kaspersky Lab, document care prezintă, de asemenea, evoluția troienilor bancari pentru dispozitive mobile, scrie Agerpres.ro.

Potrivit specialiștilor, anul trecut, troienii care afișează reclame s-au regăsit în 16 dintre cele 20 programe malware din top. Acest tip de troieni este capabil să obțină drepturi de administrator, permițând programului malware nu doar să afișeze în mod agresiv reclame — care, de obicei, fac imposibilă folosirea acestora — pe dispozitivele infectate, ci și să instaleze în secret alte aplicații.

Mai mult, acești troieni pot să cumpere aplicații de pe Google Play. Reprezentanții acestei clase de malware au fost găsiți de mai multe ori în magazinul oficial Google Play, de exemplu, deghizați sub forma unui ghid pentru Pokemon GO. În acest caz, aplicația a fost descărcată de peste 500.000 de ori și este detectată ca Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad.

În 2016, s-a înregistrat aproape o triplare a numărului de detecții de malware pentru dispozitive mobile, comparativ cu 2015, cu un total de 8,5 milioane de programe malware identificate. Practic, în decursul unui an, a fost lansat un volum echivalent cu 50% din malware-ul total detectat în ultimii 11 ani, raportat la 15,77 milioane în intervalul 2004—2015.

Tot în decursul anului trecut, datele oficiale arată că au fost atacați 153.258 de utilizatori unici din 167 de țări cu troieni cu funcționalitate ransomware, un număr de 1,6 ori mai mare decât în 2015.

"Ransomware-ul modern afișează ferestre cu mesaje de solicitare a unei sume de bani, făcând imposibilă utilizarea dispozitivului. Acest principiu a fost utilizat de cel mai popular program ransomware pentru mobil, din 2016 — Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob. Acest troian atacă mai ales utilizatori din Germania, Statele Unite și Marea Britanie, dar evită utilizatorii din Comunitatea Statelor Independente și din câteva state vecine. Odată lansat, verifică limba dispozitivului și, după obținerea câtorva rezultate, poate să oprească instalarea. Infractorii cibernetici din spatele troianului cer între 100 și 200 de dolari pentru a debloca dispozitivul. Răscumpărarea trebuie să fie plătită folosind coduri de carduri prepaid iTunes", explică experții în securitate cibernetică.

De asemenea, peste 305.000 de utilizatori din 164 de țări au fost atacați cu troieni bancari pentru mobil, în 2016, comparativ cu peste 56.000 de utilizatori din 137 de țări, anul trecut. În topul țărilor în care procentul utilizatorilor atacați de troieni bancari pentru mobil, raportat la toți utilizatorii afectați de malware mobil, a fost mare se află Rusia, Australia și Ucraina.

"Conform ofițerilor de la Interpol Global Complex for Innovation, care au contribuit la raport, Dark Web rămâne un mediu atractiv pentru afaceri și activități ilicite. Date fiind anonimitatea, prețurile scăzute și strategia orientată pe client, Dark Web le oferă infractorilor posibilitatea să comunice și să participe la tranzacții comerciale, cumpărând și vânzând diferite produse și servicii, inclusiv kit-uri malware pentru mobil. Acest malware mobil este oferit spre vânzare în pachete software, soluții individuale și instrumente complexe, ca acelea dezvoltate de firme specializate", notează sursa citată.

Kaspersky Lab este o companie globală, fondată în 1997, ce protejează cu ajutorul produselor de securitate cibernetică peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 270.000 de companii-client din 200 de țări. Producătorul de soluții de securitate detectează, zilnic, 310.000 de fișiere noi periculoase, conform informațiilor postate pe propria pagină de Internet.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu