Numărul elevilor la şcolile profesionale, în scădere, iar directorii acestor instituţii vor să atragă tinerii la studii cu oferte generoase

Embed:

Se apropie admiterea în colegii şi şcoli profesionale, iar directorii acestor instituţii vor să atragă tinerii la studii. Oferta este generoasă şi include bursă, cămin, mâncare şi chiar loc de muncă imediat după absolvire.

Cu toate acestea, numărul elevilor scade cu 10 la sută în fiecare an. De vină ar fi situaţia demografică, dar şi tendinţa tinerilor de a-şi găsi un rost în viaţă peste hotare."Dacă 10 ani în urmă erau 4 elevi pe un loc, erau cazuri când şi 8 elevi concurau pentru un loc, acum nu este concurs", a declarat Tamara Creţu, director adjunct Centrul de Excelenţă în industria uşoară.Este situaţia de la Centrul de excelenţă în industria uşoară din Capitală. Administraţia intituţiei spune că acum câţiva ani erau şi opt grupe la o meserie, dar în prezent abia de sunt formate 4 grupe."Motivul este şi unul demografic că se nasc mai puţini copii şi respectiv avem şi mai puţini absolvenţi, dar şi faptul că tot mai mulţi părinţi îşi iau copii peste hotare",  a declarat Tamara Creţu, director adjunct Centrul de Excelenţă în industria uşoară.Situaţia este similară şi la Şcoala Profesională nr. 11 din Capitală. Chiar dacă instituţia are grijă de angajarea absolvenţilor, numărul elevilor este în continuă scădere."Din 10 elevi de operatori se angajează până la urmă 1-2. Dar deja este un progres, nu regres. Căci ei înainte stăteau izolaţi şi nimeni nu nu vroia să interacţioneze cu ei, acum ei deja se includ în societate", a declarat  Anatol Botnari, şef secţia didactică Şcoala Profesională nr. 11.În acest an înscrierea la şcolile profesionale şi colegii va începe în 15 iulie.

loading...

Lasă un comentariu