Numărul de decese provocate de droguri în Scoţia a crescut cu 27% în 2018

Numărul de decese provocate de droguri în Scoţia a crescut cu 27% în 2018, ajungând la 1.187 de cazuri, o cifră record legată de consumul de opioide, potrivit unui raport al Biroului scoţian de statistică publicat marţi, scrie agerpres.ro.

Heroina, morfina, metadona, codeina: consumul unuia sau mai multor opioide este motivul a 1.021 de decese (86%).

În cazul în care Scoţia ar fi considerată o ţară independentă, numărul de decese legate de droguri, raportat la populaţie, ar fi mai mare decât în orice ţară din UE. Acest procent este de asemenea de trei ori mai mare decât pentru întreg Regatul Unit.

Potrivit statisticilor, cele mai multe decese s-au înregistrat în rândul bărbaţilor (72%), în grupa de vârstă 35-44 de ani (37%) şi în zona Glasgow (33%), cel mai mare oraş din vestul Scoţiei.

Aceste cifre sunt 'şocante', a declarat ministrul scoţian al sănătăţii, Joe FitzPatrick. 'Este esenţial ca această tragedie să fie tratată ca o problemă de sănătate publică şi suntem gata să luăm măsuri inovatoare şi îndrăzneţe', a mai spus el.

Aceste statistici 'nu corespund uneia dintre cele mai prospere societăţi din Europa', a declarat Roseanne McLuskie, un responsabil al Asociaţiei Addaction, care luptă împotriva dependenţei de droguri.

'Trebuie să oprim criminalizarea persoanelor care consumă droguri şi să le punem în contact cu serviciile de tratament. De asemenea, susţinem apelurile pentru săli de consum de droguri la Glasgow şi Dundee, precum şi servicii de depistare a drogurilor în marile oraşe', a mai spus ea într-un comunicat.

Mai mulţi politicieni scoţieni au cerut, de asemenea, în trecut crearea de săli de administrare supravegheate medical, fără a convinge până acum guvernul britanic conservator. Potrivit premierului Theresa May, trebuie 'mai întâi să ne asigurăm că oamenii nu se mai droghează'.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu