Numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei a crescut cu aproape 7 la sută, în ultimul an

Embed:

Numărul copiilor care se nasc în relaţii extraconjugale, potrivit Biroului Naţional de statistică, a crescut în ultimul an cu aproape 7 la sută. Experţii explică fenomenul prin faptul că femeile sunt emancipate şi mai au o situaţie financiară mai bună. La maternitatea din Nisporeni, de exemplu, anual, 10 femei nasc copii în afara căsătoriei.

Maria este din satul Ciuteşti, raionul Nisporeni şi are 31 de ani. La 16 ani a rămas însărcinată. Când a aflat, iubitul ei a părăsit-o.

"M-am întâlnit cu el 1 an. A aflat că sunt însărcinată și a fugit, m-a părăsit. Mi-a fost rușine, dar eu am hotărât așa: o să mă radă, dar nu vreau să duc copilul duc în altă parte. Vreau să-l cresc ca să am ajutor", a precizat aceasta.

Astazi, în sat respectiv sunt 60 de femei care îşi cresc singure copiii.

Aceasta o afirmă și medicul de familie Tamara Stamati: "S-a mărit numărul copiilor născuți în afara căsătoriei având în vedere că tot mai mulți preferă să traiască fără căsatorie".

Vremurile s-au schimbat, dar prejudecăţile au rămas aceleași.

"Nu e corect ce fac ele. Trebuie să se gândească la viitorul lor și să nu lase în grija buneilor copii. Trebuie să se gandească în primul rând că trebuie să fie fată", menționează Iulia Ciochină, o locatară a satului Ciutești.

Deşi statisticile oficiale arată că anul trecut, în Moldova, numărul nou-născuţilor a crescut cu aproape 5 la sută, medicii de la maternitatea din Nisporeni spun că natalitatea în raion a scăzut în ultimii 10 ani. Iar numărul copiilor născuţi din flori se menţine constant - câte 10 pe an.

loading...

Lasă un comentariu