Numărul consumatorilor de tutun, în scădere cu 2% de la intrarea în vigoarea a legii antifumat. Mii de moldoveni, SANCŢIONAŢI

Embed:
Numărul consumatorilor de tutun a scăzut cu două la sută de la intrarea în vigoarea a legii antifumat în 2016. Totodată, în primele cinci luni ale anului s-a redus cu 35% numărul celor care fumează în spații interzise, faţă de perioada similară a anului trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri ale Comisiei parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie. Autorităţile susţin că oamenii încep să conştientizeze pericolul la care se expun atunci când fumează. Totuşi, mai este mult de lucru la acest capitol.

"Mai există circa 150 de gherete care comercializează în preajma instituţiilor de educaţie. Se înregistrează încă cazuri de nerespectare a înterdicţiilor privind fumatul în spaţiile închise, 6,7 procente, în special în orele târzii după ora 20", a menţionat Aliona Serbulenco, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministerul de Interne susţine că, de la intrarea în vigoare a legii, aproape 13 mii de oameni şi 153 de companii au fost sancţionaţi.

"Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale care s-au soldat cu achitarea amenzilor la bugetul de stat în mărime de 4 milioane 420 mii lei. Anul curent, primele cinci luni înregistrăm o descreştere de 35 la sută, mai puţine încălcări", a precizat Anatolie Dănilă, şef Direcţie MAI.

Totodată, se constată că tot mai mulţi moldoveni apelează la linia verde şi cer ajutor pentru a renunţa la fumat.

"Sunt mai multe adresări, care vin de la fumători înrăiţi, care fumează două, trei şi mai multe pachete pe zi. Rata de succes constituie peste 85 la sută", a subliniat Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie.

Autorităţile nu exclud că pentru combaterea acestui viciu vor fi luate măsuri mai drastice.

"Încă incidenţa la tutun, incidenţa la fumat este mare şi toate eforturile noastre încă nu şi-au atins acel obiectiv la care dorim să ajungem. Nu vom scăpa niciun moment ca să ne consolidăm eforturile şi să îmbunătăţim calitatea vieţii tuturor", a conchis Valentina Buliga, preşedintele Comisiei Protecţie Socială, Sănătate şi Familie.

Potrivit unui raport al OMS, circa şase mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu