Numărul bolnavilor de tuberculoză, în creştere. Autorităţile din Bălţi vor veni cu o solicitare către Ministerul Sănătăţii

Embed:

Autorităţile din Bălţi intenţionează să ceară Ministerului Sănătăţii să mute Spitalul de Ftiziopneumologie cât mai departe de oraş. Şi asta deoarece numărul bolnavilor de tuberculoză în ultimii ani este în continuă creştere. Responsabilii de la primărie nu exclud că un focar de infecţie ar fi chiar spitalul amplasat în centrul oraşului.

În 2011, în Bălţi au fost înregistrate aproximativ 160 de cazuri noi de tuberculoză. În 2013, numărul acestora a crescut până la 190. Autorităţile locale dau vina pe amplasarea nereuşită a spitalului, care acum 15 ani a fost mutat de la periferie în centrul oraşului.

"O mare greşeală, deoarece acolo bolnavii aveau condiţii ideale pentru a fi trataţi, acum însă în această situaţie suferă toţi", a declarat şeful Direcţiei sănătate, Primăria Bălţi, Dora Rodiucova.

Locuitorii din apropierea instituţiei au protestat de mai multe ori, mai ales că în jurul spitalului pot fi găsite pastile şi măşti aruncate la întâmplare. Până nu demult, teritoriul instituţiei nici nu era îngrădit:

"Aşa un spital ca acesta trebuie să fie la o margine aşa cum a fost, dar nu în centrul oraşului, iată fântânile noastre, dar ei merg la fântână".

Primăria propune transferarea spitalului în sediul de la periferie, însă, nu a formulat încă o cerere Ministerului Sănătăţii.

Directorul spitalului consideră că iniţiativa este una costisitoare şi inutilă. "Ştim că Ministerul Sănătăţii are acum o altă variantă, de a concentra pacienţii de tuberculoză, cel puţin pe cei multidrog rezistenţi în staţionarul din Vorniceni", a explicat directorul Spitalului de Ftiziopneumologie Bălţi, Raisa Bărbuţă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au fost disponibili pentru a discuta subiectul. În prezent, în spitalul din Bălţi sunt trataţi 120 de bolnavi de tuberculoză din municipiu şi din 11 raioane din nordul ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu