Numărul angajaţilor care au suferit în urma accidentelor de muncă, în creştere. Cele mai PERICULOASE domenii

Angajați din industria prelucrătoare, agricultură și construcții sunt cel mai des implicaţi în accidente de muncă, potrivit statisticii Inspectoratului de Stat al Muncii. În total, în 2016, au fost înregistrate aproape 450 de incidente, în care au suferit peste 470 de oameni. Numărul acestora este în creștere cu 36 de cazuri, în comparație cu 2015.  

Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, anual, aproximativ 30 la sută din numărul total al accidentelor de muncă se produc în industria prelucrătoare. Urmează agricultura și construcțiile - cu 10 la sută de cazuri. Și activitatea în domeniul transportului și energie este considerată una dintre cele mai periculoase. 

Angajații întreprinderii "RED-Nord" lucrează cu utilaje care ar putea prezenta pericol pentru viața lor, în condițiile în care nu sunt respectate nici cele mai elementare reguli de securitate:

"Riscurile sunt multe. Trebuie să fie atent".

"Când acest mecanism se învârte, trebuie să fim atenți ca să nu nimerească acolo hainele noastre. Lucrăm cu electricitate, este riscant să nu respectăm regulile de securitate în muncă".

Lunar, pentru angajații întreprinderii sunt organizate lecții despre importanţa respectării regulilor de securitate.

"Noi organizăm o dată în lună 'ziua protecției muncii' pentru a afla, a învăța și a repeta toate metodele de a lucra fără accidente", a declarat șeful Serviciului protecția "RED-Nord", Alexandru Dureac.

În 2016, la locul de muncă au murit 72 de oameni.

Acum un an, un bărbat de 68 de ani a murit pe loc, după ce a căzut de pe acest bloc, în timp ce făcea lucrări de izolare a acoperișului. Câteva luni mai târziu, un alt muncitor din Bălți a ajuns în comă la spital o bară metalică i-a căzut în cap în timp ce repara un utilaj mecanic, folosit în construcție".

Reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii îndeamnă salariații să ceară de la angajatori echipamente de protecție și să fie instruiţi corespunzător.

"Cel mai des, accidente de muncă se produc de la cădere de la înălțime și cădere de la același nivel, 90 la sută din cauze care duc la accidente de muncă vin de la factorul uman, vin de la salariat", a precizat șeful-adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci.

În 2016, au fost depistate aproape 45 de mii de încălcări a legislației din domeniul muncii, iar aproape jumătate vizează respectarea securității angajaților.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu