NUMAI 14 toalete publice în Chişinău. Oamenii sunt nevoiţi să RABDE sau să ÎNDURE mirosul groaznic

Embed:

Ca la noi, la nimeni. Locuitorii Capitalei sunt nevoiți să caute minute bune o toaletă publică în zonele de agrement. Iar atunci când o găsesc, sunt îndepărtați de mirosul îngrozitor și de mizerie. În oraș sunt doar 14 toalete publice gratuite, gestionate de Regia Salubritate.

Totuși, specialiștii de la Centru de Sănătate Publică Chișinău spun că un veceu trebuie să revină la o mie de locuitori. Un simplu calcul ne arată că mai avem nevoie de cel puțin 90 de toalete publice. 

Așa arată toaleta publică din Parcul Valea Morilor, construită încă în 1937.Oamenii sunt nevoiți să meargă prin rahat și nu au unde se spăla pe mâini. Mai mult, wc-ul pentru femei funcționează doar iarna.

Asta pentru că terenul pe care este construită aparține unui agent economic, care ține ușa încuiată. Totuși, șeful adjunct de la Regia "Autosalubritate" spune că, în fiecare zi, o femeie de serviciu face curat în toaletă .

"Ne străduim dimineața să ne ducem cât mai devreme. Și astăzi mașina este plecată acolo și spălăm", a spus directorul adjunct al Î. M. Regia "Autosalubritate" Alexandru Bajura.

Specialiștii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică spun că astfel de toalete sunt foarte periculoase, dar nu pot să facă nimic. De anul trecut, ei nu mai pot efectua controale la aceste instituții. Până atunci, ei făceau verificări o dată pe an, doar că angajații toaletelor erau informați de acest lucru.

"Desigur că persoanele care se folosesc de aceste veceuri pot să se îmbolnăvească de o boală diareică acută. Știu că veceurile din Chișinău nu corespund cerințelor după numărul de locuri și după starea lor sanitaro-tehnică și igienică" susţine medicul igienist, CSP Chișinău Anatol Bârlăcioc.

Există însă și exemple demne de urmat. Toaleta din Parcul "La Izvor" din sectorul Sculeni este îngrijită. În fiecare dimineață, o echipă de la Regia "Autosalubritate" spală veceurile și le dezinfectează cu clor.

"Facem curățenie, strângem tot, pune clor, tot normal. Să nu vii peste o zi, două, văleu ce se face aici."

Cele două toalete publice din Grădina Publică Ștefan cel Mare sunt date în chirie agenților economici. Cei care merg acolo trebuie să achite doi lei. Ei însă primesc hârtie igienică și au unde se spăla pe mâini. Oamenii sunt nemulțumiți că toaletele publice sunt cu plată, dar spun că nu au de ales.

"Când vrei la veceu, îți e totuna unde te duci. Știu că nu e chiar curat. Pentru mine nu e scump și nu vin în toată ziua."

Cele 14 toalete publice din Capitală sunt date în gestiune Instituției Municipale Regia "Autosalubritate". Șeful adjunct al acesteia, Alexandru Bajura, spune că, pentru îngrijirea lor, are nevoie de cel puțin un milion trei sute de mii de lei pe an. Totuși, Consiliul Municipal a alocat pentru 2017 doar șase sute de mii de lei.

"Remunerarea muncii sunt 288 de mii de lei. Sunt angajate 13 persoane, dintre care 12 sunt femei de serviciu. În primul rând, este foarte greu de găsit muncitori și lucrează toți pensionari. Primesc trei mii două sute de lei, trei mii patru sute de lei " a adăugat directorul adjunct al Î. M. Regia "Autosalubritate" Alexandru Bajura.

Majoritatea toaletelor publice din Chișinău au fost construite în anii `70. Potrivit proiectului, acestea nu au fost conectate la apeduct, ci doar, ulterior, la canalizare. Oamenii care au nevoie pot însă să meargă și la veceuriule din localuri. Potrivit legii, angajații acestora nu au dreptul să-i oprească.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu