Nu vor TVA dublu: Aproape 100 de localuri s-au închis în semn de protest

Embed:

Aproape o sută de localuri din Capitală și nu doar au fost închise, astăzi, pentru jumătate de oră. În acest fel, patronii au protestat față de iniţiativa guvernării de a dubla TVA, în domeniul HoReCa, așa cum le-a cerut Fondul Monetar în schimbul unui împrumut.  

Între orele 10.00 și 10.30 chelnerii acestui local ca și mulți alții au avut liber. Misiunea lor fiind una simplă să-i anunțe pe cei care le trec pragul că nu-i vor deservi jumătate de oră. Clienții au reacționat diferit.

'"Nu cred că este o hotărâre adecvată, căci şi aşa situaţia în ţară nu este atât de bună."

"Sincer, eu cred că nimic nu va schimba această jumate de oră pentru protest, dar de încercat se poate."

Angajaţii spun că NU au vrut prin acest protest să-i supere pe clienţi, dar să se facă auziţi.

"Salariile vor scădea, oaspeţii vor fi mai puţini şi produsele vor fi mai scumpe, cred. Suntem împotriva acestei majorări la 20 de procente", administratorul unui restaurant, Radu Loghin.

Patronul unei reţele de restaurante din Chişinău spune că în urma majorării taxei pentru TVA pentru restaurante, cafenele şi hoteluri vor avea de suferit în special clienţii. Preţurile vor creşte şi cei care au un business în acest domeniu nu vor putea mări salariile. Patronii spun că sunt supăraţi că Ministerul Finanţelor nu a organizat consultări publice înainte să majoreze taxa.

"Pentru un credit de la FMI ei ne jertfesc pe noi. Ne dau la carne acest domeniu, în loc ca noi să lucrăm, să plătim impozite pe mult, mult timp, ei vor să câştige pe scurtă durată, să închidă o problemă jertfind o problemă, jertfind mai mult de 30 de mii de oameni care lucrează în acest domeniu", a spus patronul unei reţele de restaurante, Dumitru Cebotarescu.

Patronii a două localuri din Capitală au ales să sisteze activitatea pe întreaga zi, unul dintre care aparţine unor americani. Victor este administratorul unui restaurant care azi nu a primit clienţi. El spune că zilnic au în medie 200 de oaspeţi.

"Am avut de dimineaţă mulţi clienţi care au venit la dejun, care sună să rezerve mese pe parcursul zilei. Îi anunţăm, ei sunt solidari cu noi şi rezervă pe mâine deja. Îi aşteptăm pe toţi mâine", a spus administratorul unui restaurant, Victor Mocan.

Preşedinta Asociaţiei Restaurantelor din Moldova spune că şi mâine va fi organizat un protest împotriva majorării taxei.

"Mesajul nostru este unic: "Vrem să trăim şi să lucrăm acasă" şi vrem 10 procente TVA, pentru că asta ne oferă posibilitatea să rămânem acasă, să continuăm businessul pe care îl avem în domeniul restaurantelor şi prestări servicii", a spus preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din Moldova, Aneta Zasavițchi.

Ieri, într-o postare pe Facebook, ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa a scris că  înţelege nemulţumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb şi nu reuşesc să concureze cu cei care ascund o parte din părţi. Gavriliţa a mai scris va face tot posibilul pentru a crea mai multă concurenţă loială şi să-i aducă pe toţi cei din economia tenebră la lumină. 

Vineri, la Guvern s-au votat mai multe modificări fiscale, printre care şi dublarea taxei TVA pentru domeniul HoReCa. De la 1 octombrie, această taxă a fost micşorată de fosta guvernare până la 10 la sută. Ministerul Finanţelor a propus ca taxa să revină la valoarea de 20 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu