NU VOR MAI STA PE DRUMURI. A fost inaugurat primul Centru care va găzdui copiii aflaţi în situaţii vulnerabile

Embed:

În Chişinău a fost inaugurat primul Centru care va găzdui copiii aflaţi în situaţii vulnerabile cum ar fi: vagabondaj, cei supuşi violenţei domestice sau adolescenţii care fug de acasă din diverse motive. Instituţia se află în sectorul Râşcani al Capitalei şi are capacitatea de a găzdui circa 15 beneficiari. Potrivit responsabililor din cadrul primăriei, aici copiii vor beneficia de un prânz cald, haine şi asistenţă medicală sau psihologică.

Centrul va activa 7 zile din săptămână, dar copiii vor putea veni începând cu ora 08:00 până la ora 24:00. Astfel, beneficiarii nu vor putea înopta aici. Instituţia este dotată cu o sală de sport, bucătărie, dar şi câteva paturi. Responsabilii de la direcţie spun că au identificat deja şase beneficiari.

"Copii vor primi asistenţă socială, servicii educaţionale, vor face sport, vor găti bucate aici pentru a le consuma. Ei deja comunică cu noi, deja ne comunică anumite secrete", a declarat Lucia Caciuc, şef interimar al DMPDC.

În total, cinci anagajaţi vor avea grijă de copiii care au nevoie de ajutor.

"Voi lua copilul în evidenţă, îl voi evalua voi încerca să-l ghidez şi să-l şi să-i ofer asistenţa necesară pentru ca într-un final el să poată reveni în familie", a zis Ana Morguleac, specialist în protecţia copiilor în conflict cu legea.

Prezent la eveniment, avocatul Poporului pentru drepturile copilului spune că în acest centru, copii vor deveni mai deschişi şi mai abili pentru comunicare.

"Trebuie să-i deprindem să le dezvoltăm abilităţile de comunicare, să le arătăm şi altceva pentru că ei au nevoie de grijă, dragoste şi centru sper că exact asta şi le va oferi, protectia juridică, protecţia socială", a declarat Maia Bănărescu, avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Centrul a fost deschis cu supotul financiar autorităţilor locale dar şi a unui ONG din Italia, care a donat o parte din mobilier şi câteva electrocasnice.

"Indiferent dacă sunt din municipiu sau sunt din raionele Republicii Moldova, ei dacă sunt pe teritoriul nostru, noi trebuie să avem grijă de ei, şi vom avea grijă de ei. Indiferent de vârsta copilului el poate să ştie că aici îl aşteaptă, aici va fi îngrijit şi aici el va fi în siguranţă", a menționat Ruslan Codreanu, primar interimar al Capitalei.

Bugetul total al centrului pentru anul 2019 este de 1,2 milioane de lei, dintre care 390 de mii de lei au fost alocaţi pentru reparaţia instituţiei, iar restul banilor vor reveni pentru întreţinerea centrului de asistenţă şi salarii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu