Nu vei mai sta în rând pentru un control de screening de col uterin! Spitalul Republican a fost dotat cu echipament performant

Screeningul de col uterin va fi mai exact, mai rapid şi gratuit. Spitalul Clinic Republican a fost dotat cu echipament modern, care va permite efectuarea de analize de calitate şi va scurta timpul de aşteptare pentru rezultatele finale.

"Se introduce în histostener, în aparatul de colorare automat. Timp de 38 de minute trece prin mai multe soluții."

La Spitalul Clinic Republican, specialiştii vor face de acum teste Papanicolau şi nu analiza Romanovski, utilizată până în prezent. Zilnic vor putea fi efectuate până la o mie de teste citologice, iar rezultatele vor fi gata în trei zile, faţă de o săptămână, cum era până acum.

"Înainte, unele proceduri erau manuale. Gradul de eroare, eroarea umană, calitatea reactivelor sufereau. Acum, noi am redus la maximum subiectivismul în prepararea lamelor."

Echipament similar a primit şi laboratorul de Histopatologie al Institutului Mamei și copilului. Tehnica medicală a fost procurată de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Valoarea totală a echipamentului este de aproape 140 de mii de dolari.

"Este important ca personalul medical să știe cum să preleveze corect proba, este important ca personalul medical să acorde o consiliere corespunzătoare femeii, ulterior să expedieze testele la laborator și este nevoie de echipament", a spus Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova.

În noile laboratoare vor fi adunate analizele din întreaga țară. Femeile care vor să beneficieze de screening-ul de col uterin trebuie doar să se adreseze la medicul de familie, ca ulterior să fie direcționate către un medic ginecolog, pentru prelevarea probelor. Datele ministerului Sănătăţii arată că în Moldova sunt 4000 de femei cu cancer de col uterin. Testul Papanicolau este indicat femeilor între 25 şi 61 de ani. Potrivit unui studiu al ministerului Sănătăţii, 60 la sută din femeile din Republica Moldova nu au făcut niciodată screening de col uterin.

"Să se adreseze la medic, o dată în trei ani să-și facă acest screening pentru a preveni această maladie, care poate fi tratată și prevenită la timp. Vom reuși astfel să abordăm această maladie cu metode moderne", a declarat Silvia Radu, ministrul Sănătății.

Zilnic, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile, se înregistrează un deces din cauza maladiei.

loading...

Lasă un comentariu