Nu o să-ți vină să crezi. Motivul pentru care soţia unui avocat din China s-a ras în cap

Soţia unui avocat încarcerat în China şi alte trei simpatizante s-au ras în cap, luni, un gest simbolic prin care au încercat, în van, să sesizeze un tribunal din Beijing în legătură cu soarta juristului, scrie agerpres.ro.

"Putem să fim chele, dar ţara nu poate să fie în afara legii", au declarat ele, profitând de omonimia din chineză a expresiilor "fără păr" şi "fără lege", pronunţate "wufa", după ce Poliţia le-a refuzat accesul în sediul Înaltei Curţi Populare din Hongsecun, la sud de capitala chineză.

Soţii lor au fost vizaţi de o razie comandată împotriva apărătorilor drepturilor omului din China în 2015. Peste 200 de persoane au fost atunci arestate.

Printre acele persoane se afla şi Wang Quanzhang, care îi apăra pe activiştii politici şi pe ţăranii expropriaţi. El a fost dat dispărut timp de trei luni, înainte ca numele lui să apară într-o închisoare în 217.

Avocatul chinez îşi aşteaptă procesul, la o dată ce nu a fost încă stabilită, unde va fi judecat pentru "subversiune". El este ultimul dintre arestaţii din 2015 şi singurul care a rămas încarcerat fără să beneficieze de un proces.

"Soţul meu este închis la izolare", a declarat pentru AFP soţia lui, Li Wenzu. "Vreau să ştiu de ce autorităţile nu respectă procedura, de ce avocatul familiei nu poate să îl viziteze", a adăugat ea.

Li Wenzu mai spune că doreşte să asiste la momentul în care "Curtea Constituţională îşi va îndeplini sarcina de supervizor" şi să determine motivul pentru care Tribunalul din Tianjin (aflat la o distanţă de 120 de kilometri de Beijing), care se ocupă de acest caz, "îşi târşâie picioarele", depăşind, potrivit spuselor sale, termenele legale pentru a-l judeca pe soţul ei.

Alături de ea, Liu Ermin, soţia activistului Zhai Yanmin, a spus că protestează şi faţă de tortura suferită de soţul ei în închisoare: "Sănătatea lui s-a deteriorat şi noi suntem în mod constant supravegheaţi".

La acest protest insolit a fost prezentă şi Yuan Shanshan, soţia avoctului Xie Yanyi. Acest apărător al membrilor mişcării interzise Falun Gong a fost eliberat pe cauţiune în ianuarie 2017 şi aşteaptă rejudecarea procesului său.

A patra protestatară de luni a fost Wang Qiaoling, soţia avocatului Li Heping, condamnat în aprilie 2017 la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru "subversiune".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu