NU mai mânca zăpadă! Poate fi foarte periculoasă dacă e mai veche de două zile

Un experiment al cercetătorilor de la Universitatea Transilvania a intrat în atenția presei internaționale, după ce a relevat ce se întâmplă dacă mănănci zăpadă. Oamenii de știință avertizează că omătul mai vechi de jumătate de zi nu este bun de mâncat deoarece conține zeci de bacterii.

Publicația americană „The Washington Post” a publicat un articol în care prezintă concluziile experimentului realizat de cercetătorii români.

Oamenii de știință au conchis că zăpada mai veche de jumătate de zi nu este bună de mâncat. Coordonatorul studiului, Istvan Mathe, a declarat, pentru Associated Press, că oamenii care mânăncă zăpadă mai veche de două zile se expun unor mari riscuri.

Cercetătorii au strâns zăpadă dintr-un parc și dintr-o intersecție din Miercurea Ciuc în lunile ianuarie și februarie. Omătul a fost pus apoi în containere sterile pentru a fi analizat. În cadrul experimentului, oamenii de știință au vrut să afle cum se dezvoltă bacteriile și mucegaiul în zăpadă.

Experimentul a fost realizat la temperaturi cuprinse între minus 1,1 grade Celsius și minus 17,4 grade Celsius. După doar o zi, pe mostrele de zăpadă erau prezente cinci bacterii pe milimetru, scrie libertatea.ro

„Zăpada proaspătă are foarte puține bacterii. Însă după două zile, numărul bacteriilor este înzecit”, a explicat, pentru sursa citată, Istvan Mathe.

Cercetătorii susțin că bacteriile se înmulțesc din cauza impurităților din aer. Mathe a precizat că ideea realizării acestui studiu i-a venit după ce a observat mai mulți copii mâncând zăpadă.

„Nu recomand nimănui să mănânce zăpadă. Doar spun că nu o să te îmbolnăvești dacă guști puțină zăpadă proaspătă”, a declarat cercetătorul.

În cazul în care nu știați, și muștele pot transmite bacterii precum Salmonella și E-coli, după cum relevă studiul realizat de o echipă de cercetători de la Colegiul științific Eberly din cadrul Universității Pennsylvania din Statele Unite.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu