"NU LE MAI DA BANI". Campanie ce vizează combaterea cerşetoriei în Chişinău

Embed:
"Nu le mai da bani!". Este mesajul campaniei lansate de autorităţile din Chişinău pentru trecătorii care obişnuiesc să ofere ajutor financiar cerşetorilor, în special celor minori. Prin intermediul spoturilor video şi a pliantelor, reprezentanţii direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor vor să-i îndemne pe oameni să sune la 112 când văd un copil care cerşeşte.

"Susţii analfabetismul, îi transformi în sclavi, îmbogăţeşti infractorii. Implicarea copiilor în cerşit este ilegală. Nu mai dai bani. Sună la poliţie."

Aceasta este o secvenţă din spotul care va rula pe monitoarele din troleibuzele şi autobuzele din capitală. Potrivit autorităţilor, problema copiilor cerşetori se acutizează primăvara, odată cu încălzirea vremii.

"Un caz recent a fost când adulta care ţinea copilul în braţe a fost ridicată tot la un apel telefonic a unei activiste. A fost comunicată o identitate străină, nici nu era copilul ei. Ne-am implicat şi când o mamă cu doi copii din raionul Călăraşi cerşea în faţa unui magazin. Am discutat cu doamna, am încercat să apelez la autorităţile tutelare care s-au implicat, dar doamna practic a refuzat. Pentru că acesta este modul ei de viaţă",  a menţionat Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copiilor.

Potrivit şefei Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copiilor, toate mamele care cerşesc se află la evidenţa autorităţilor tutelare locale şi beneficiază de indemnizaţii. În pofida ajutoarelor pe care le primesc, acestea revin în stradă.

"Nu refuză. Primesc ajutorul, dar ies şi în stradă. Atât timp cât noi nu vom înţelege că prin acordarea banilor nu facem bine. Dimpotrivă, lipsim copiii de posibilitatea de a merge la grădiniţă, de a merge la şcoală", a spus Lucia Caciuc, şeful Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

"Vrem să atenţionăm cetăţenii să fie receptivi şi să apeleze 112. Recomandăm cetăţenilor să meargă la conlucrare pentru a da careva declaraţii, deoarece trebuie probat orice acţiune", a spus Tudor Borş, şeful Secţiei de Coordonare Activităţi Securitate Publică.

Unul dintre locurile cele mai populare printre cerşetori este trecerea subterană de la intersecţia străzilor Ştefan Cel Mare şi Ismail. Unii trecători recunosc că obişnuiesc să dea bani celor care cer.

"-Daţi bani cerşetorilor?-Da.-De ce?- Mi-e milă."

Alţii spun însă că preferă să le ofere ceva de mâncare în loc de bani.

"O bomboană, un biscuit, o bucăţică de pâine. Dacă le dai bani, îi cheltuie pe alcool, pe ţigări, pe droguri şi astfel devii complice."

"Este o înşelăciune. Autorităţile le dau bani, iar ei cerşesc. -Credeţi că putem opri acest fenomen?-Sigur. Dacă oamenii nu vor da bani cerşetorilor."

De aceeaşi părere este şi directorul Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, Igor Belei, care susţine campania lansată de municipalitate.

"Oferta de bani nu face decât să stimuleze vagabondajul. Aici se încalcă absolut toate drepturile acestui copil pentru că el nu este decât un mijloc de a cerşi, de a arăta neputinţa. Suntem parte a unui abuz împreună cu această mamă", a spus Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia.

Numai în Capitală, anul acesta au fost identificate 12 cazuri de copii care cerşesc singuri sau alături de părinţi. Majoritatea vin din raioanele din ţară.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu