Nu le ajung bani pentru supravieţuire. Majoritatea învăţătorilor din Moldova sunt nemulţumiţi de salariul lor (VIDEO)

Embed:

Îşi macină sănătatea şi îşi dedică întreaga viaţă pentru a ne educa copiii, dar nu sunt apreciaţi. Vorbim despre învăţători, care sunt nevoiţi, după lecţii, să practice şi alte activităţi pentru a supravieţui. Este şi cazul Liliei Barcari, din satul Buţeni, raionul Hânceşti. Întreaga zi femeia munceşte, iar nopţile, când toţi dorm, ea se pregăteşte pentru ore.

Lilia Barcari lucrează învăţătoare de 12 ani. De la şcoală revine după ora 16.00. Ajunsă acasă ea îngrijeşte de păsări, munceşte în grădină şi în vie. Abia după miezul nopţii începe să se pregătească de ore. Salariul pe care îl primeşte abia de îi ajunge pentru strictul necesar.

"Salariul meu este îndreptat doar la achitarea serviciilor comunale. Achităm şi creditul şi puţin ce ne ajunge pentru alimente. Nu ne permitem să mergem la odihnă, la un sanatoriu sau la mare", spune învăţătoarea.

Lilia Barcari spune că viaţa învăţătorilor ar fi mai uşoară dacă ar fi remuneraţi cu cel puţin 8 000 de lei pe lună. Ar renunţa la muncile agricole şi s-ar dedica doar meseriei. În opinia ei, majorarea lefii cu 20%, promisă de autorităţi, nu le va schimba situaţia.

"20% înseamnă 200 de lei la 1 000. Dacă un învăţător are un salariu de 2 000 sau 2 500 asta ar însemna să ne majoreze salariul cu 400 de lei. E suficient oare?", a mai adăugat femeia.

În timp ce unii reprezentanţi ai sindicatului Educaţie sunt mulţumiţi de mărirea salariilor cu 20 la sută, alţii insistă pe o majorare de 50%. Sindicaliştii spun că negocierile cu autorităţile vor continua.

"Nu este suficient ce am obţinut. Ne pregătim să mai discutăm. Discutăm despre eventuale acţiuni. Dar e greu de spus. Va decide plenara", a declarat preşedintele sindicatului Educaţie, Dumitru Ivanov.

La începutul lunii aprilie, sindicatul Educaţie a cerut o majorare de 50% a salariilor, însă revendicarea a fost respinsă de către Guvern.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu