"Nu-i gospodar cel care nu are vin". Ce spun moldovenii despre patima alcoolului

Embed:

Iar dacă mâine şi poimâne vinul va sta în capul mesei în fiecare familie din ţară, astăzi moldovenii trebuie să se gândească la sănătate. În ţară este marcată Ziua Naţională fără Alcool. Chiar şi aşa, mulţi au gustat din tulburel, fără să le pese că dragostea faţă de alcool nu duce la bine.

Peste 1.700 de cazuri de alcoolism au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an în Moldova, arată datele oficiale. În acelaşi timp, ţara noastră este pe locul doi, la nivel internaţional, în ce priveşte consumul de băuturi tari.

Potrivit tradiţiei, în satul Bocani, raionul Făleşti, fiecare gospodar trebuie să aibă în beci un butoi cu vin. Oamenii respectă cu sfinţenie datina. 

Medicii spun că majoritatea celor care consumă abuziv alcool nu conştientizează şi nu recunosc că au o problemă.

"În primul rând, alcoolul afectează sistemul nervos central, dar şi alte organe. După care, apar diferite maladii cardiovasculare, hepatite toxice, ciroza. Folosind zilnic o cantitate oarecare de alcool, fără motiv apare dependenţă", a declarat medicul narcolog, Andrei Nenescu. 

Potrivit datelor ministerului Sănătăţii, aproximativ 15 la sută din decesele înregistrate anual sunt cauzate de consumul excesiv de alcool. Indicatorul este de trei ori mai mare decât media globală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu