Nu e suficient să le decojești! Cum să mănânci bananele ca să nu te îmbolnăvești

Calciu, potasiu, magneziu, fier și vitaminele A, B, C și D. Acestea sunt doar câteva dintre nutrimentele pe care organismul nostru le primește atunci când consumăm banane. Dincolo de faptul că este hrana de care corpul nostru are nevoie zi de zi pentru a funcționa în parametri optimi, acest fruct cremos și sănătos este și... delicios. Multe dintre noi îl utilizăm și în curele de slăbire, ca înlocuitor pentru zahăr, tocmai pentru gustul dulce.

Numai că majoritatea oamenilor fac o greșeală imensă atunci când consumă banane din comerț. Este bine cunoscut faptul că recolta adusă din alte țări este de cele mai multe tratată cu diferite chimicale pentru a rezista transportului. Chiar dacă nu suntem chimiști și nu ne pricepem să descifrăm compușii din substanțele cu care sunt tratate bananele, este de la sine înțeles că astfel de ingrediente nu pot fi benefice organismului.

Cu toate acestea, absolut toate fructele pe care le găsim în piețe și magazine, chiar și în cele care susțin că vând marfă organică sau bio, sunt injectate. James Kennedy, profesor de chimie la un laborator din Australia, susține că niciun fruct nu scapă de acest "tratament". 

Potrivit lui Kennedy, bananele conțin acid aspartic, fenilalanină sau acetat de butil. Alte studii arată că, după culegere, aceste vedete ale multor deserturi și cure de slăbire sunt ținute destul de mult timp în apă cu clor și sunt tratate cu o substanță menită să le mențină prospețimea. Se pare că angajații poartă măști pe față atunci când aplică aceste tratemente. 

Toxinele compușilor din aceste substanțe riscă însă să ajungă în organism, dacă nu consumăm bananele corect. Este motivul pentru care recomandările medicilor este să le spălăm bine coaja înainte de a le mânca. Însă nu este suficient! După ce s-a curățat bine țesutul protector, eventual cu un detergent special pentru fructe, primul strat de pulpă trebuie îndepărtat. Doctorii sunt de părere că partea cea mai sigură din banane este zona internă a miezului, mai compactă, unde nu ajung toxinele după ce este injectată coaja fructului. 

În paralel, sunt la fel de mulți susținători ai consumului cojii de banană, despre care se spune că este extrem de bogată în diverse substanțe nutritive, însă în cantități mai mici, dacă ar fi să comparăm cu pulpa. Numai că acest mit este demontat de câțiva specialiști care au studiat ani de-a rândul acest aliment. 

"Chiar dacă aceasta conține substanțe nutritive, asta nu înseamnă că trebuie consumată", susține David Levitsky, profesor doctor, specialist în nutriție și alimentație la Universitatea Cornell.

Leslie Bonci, un consultant în nutriție din Statele Unite, scrie divahair.ro susține că, după ce a studiat deliciile galbene timp de 15 ani, mergând pe toate continentele unde pot fi găsite, coaja de banană nu poate fi mâncată, pentru că nu are gust bun.

Dincolo de argumentele științifice, Bonci mai vine cu unul cât se poate de empiric: Dați căutare pe internet maimuță mâncând banane și veți observa că toate decojesc bananele înainte de a le mânca. Dacă maimuțele sunt suficient de istețe ca să-și dea seama de acest lucru, atunci și noi ar trebui să le urmăm exemplul

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu