Nu am fost informaţi de misiunea specială de la vama Albiţa, susţin autorităţile din Moldova

Embed:

Autorităţile române au reţinut azi-dimineaţă în vama Albiţa, de la hotarul cu Moldova, zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de corupţie şi trafic de ţigări. Operaţiunea nu a trezit motive de îngrijorare pentru autorităţile din Moldova. Centrul Anticorupţie nu s-a autosesizat, iar Serviciul Vamal şi Serviciul de Grăniceri au anunţat doar momentul când vama Leuşeni a fost redeschisă. Subiectul a fost discutat şi la emisiune "Fabrika" de la Publika TV.

Vitalie Verebceanu, şeful Direcţiei pentru prevenirea corupţiei a CCCEC, a declarat că directorul CCCEC a făcut legătura cu responsabilii de operaţiunea întreprinsă din România, pentru o eventuală conlucrare. "Am primit răspunsul că aceştia nu deţin informaţii cu privire la implicarea vameşilor moldoveni în schemele frauduloase de corupţie. Din acest motiv, nu am întreprins nimic până la acest moment", a menţionat responsabilul.

Şeful Direcţiei juridice a Serviciul de Grăniceri, Valeriu Castraveţ, declară însă că până la această oră, instituţia care o reprezintă nu a fost informată de operaţiunea efectuată de autorităţile române. "Dacă se vor depista astfel de încălcări şi la vameşii moldoveni, atunci vom acţiona adecvat. A fost o misiune specială din partea organelor române care luptă cu corupţia. Nu e o operaţiune a poliţiei de frontieră. Să fi fost, la sigur urma să colaborăm şi cunoşteam şi detaliile", a ţinut să precizeze Valeriu Castraveţ.

Şi şeful Direcţiei juridice a Serviciul Vamal, Adrian Morărescu, spune că nu au fost contactaţi şi informaţi de misiunea respectivă. "Doar e o operaţiune specială, nu?" Totodată, Adrian Morărescu afirmă că instituţia respectivă a trimis o scrisoare organelor române, prin care cere informaţii care să confirme dacă şi vameşii moldoveni sunt implicaţi. "Aşteptăm informaţii. Avem nevoie de detalii, ca să putem acţiona", a mai adăugat acesta.

Viorel Melnic, fost director al Serviciului Vamal, afirmă că în perioada când a deţinut funcţia respectivă, nu s-a lovit de astfel de cazuri. "E bine că abordăm acest subiect chiar dacă e legată de alt stat", a menţionat Viorel Melnic.

Analistul politic Igor Boţan e de părere că operaţiunea intreprinsă de autorităţile române reprezintă un element de campanie. "Nu ştim care va fi rezultatul final, dacă aceşti oameni vor fi condamnaţi sau nu. Râmâne să aşteptăm ce va urma", susţine analistul.

Amintim că 53 de poliţişti de la vama Albiţa au fost ridicaţi astăzi de către jandarmii şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie. Ei au fost aduşi la Bucureşti la sediul DNA pentru audieri. Simultan, în Huşi au avut loc mai multe descinderi la locuinţele poliţiştilor de frontieră.

Redactare PUBLIKA.MD (S.C.)

loading...

Lasă un comentariu