Nu ai mai văzut aşa ceva de 70 de ani! Fenomenul SPECTACULOS din această noapte

Satelitul natural al Terrei este cel mai aproape de Pământ , ceea ce nu s-a mai întâmplat din ianuarie 1948. În termeni ştiinţifici, fenomenul se numeşte perigeu lunar. În România, cel mai bun moment pentru a o surprinde în „cea mai mare formă" a ei va fi între ore 17:30- 19:30, scrie digi24.ro.

Cea mai mare Super Lună din ultimii 70 de ani se va vedea luni, pe tot parcursul nopţii. Faza de Lună Plină se produce luni, la ora 15.54, potrivit Observatorului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu".

"Luna se află în constelaţia Taurus nu departe de două roiuri deschise. Ambele roiuri sunt în strânga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar sub, Hyadele".

Luna se va afla în această perioadă la cea mai mică distanţă faţă de Terra de după anul 1948 şi nu se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă decât abia în 2034.

Anul 2016 se va încheia cu cea mai mare Lună plină pe care majoritatea oamenilor au văzut-o vreodată.

Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult - devenind pe boltă mai strălucitoare şi mai mare - faţă de Terra decât a făcut-o în ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.

Termenul de Super-Lună a fost folosit pentru prima oară în 1979, pentru a descrie fenomenul apărut când o Lună plină coincide cu punctul maxim de apropiere de Pământ. „Apropiere” în acest caz înseamnă totuşi o distanţă de peste 356.511 kilometri. Dar corpul ceresc apare pe cer cu 30 % mai strălucitor decât în alte ocazii.

Pentru astronomi, Super-Luna este o ocazie perfectă pentru a studia mai bine singurul satelit natural al Terrei.

Oamenii nu au nici un motiv de îngrijorare din cauza acestui fenomen astronomic inedit. Experţii au respins orice legătură între fazele Lunii şi fenomene meteo extreme pe Terra. E drept însă că poate accentua unele fenomene deja existente, cum ar fi mareele sau activitatea vulcanică.

Fenomenul de Super Lună, denumit şi ”Lună la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ. În acel moment, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la ”apogeu” - punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra.

Pe data de 15 noiembrie, Luna va fi chiar printre stelele roiului Hyade împreună cu cea mai strălucitoare stea din această constelaţie, Taurus. Deasupra Lunii, pe un cer bun, se pot număra şapte stele din roiul Pleiade sau "Cloşca cu Pui”.

Pe 17 şi 18 noiembrie, Luna va traversa constelaţiile Orion şi Gemini printre stelele mai puţin strălucitoare ale acestor constelaţii.

O nouă întâlnire cu un roi de stele deschis va fi pe 19 şi 20 noiembrie. Luna va trece prin constelaţia Cancer unde se află şi stelele din roiul Praeasepe sau M44.

Pe 19 noiembrie, roiul va fi în stânga Lunii, iar pe 20 noiembrie, în dreapta sus. La miezul nopţii în ambele seri, Luna se va afla spre sud, unde cu un binoclu puteţi observa şi roiul. Pe un cer bun şi nu când Luna este în apropiere, acest roi este vizibil cu ochiul liber.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu