Nu a mai rămas mult. Fermierii din Ialoveni vor avea casă de ambalare

Embed:

Prima casă de sortare și ambalare a strugurilor din Moldova va fi inaugurată în curând în satul Costești, din raionul Ialoveni.

Astfel, fermierii moldoveni vor putea exporta fructele în aceleaşi condiţii ca şi producătorii din Uniunea Europeană. Fructele vor putea fi păstrate în depozite frigorifice cu o capacitate de 1.600 de tone.

"Aceasta este instalația de răcire cu freon. În cameră sunt vaporizatoarele care răcesc aerul și marfa este păstrată la temperatura corespunzătoare. Este aproape finalizată. Mai avem câte ceva de pus la punct", a explicat instalatorul Mircea Petre.

Casa de ambalare din Costeşti are o suprafață totală de aproximativ 3.000 de metri pătrați. "Proiectul dispune de zece camere de păstrare a strugurilor și patru camere de pre-răcire. Aceasta este o cameră de păstrare a strugurilor unde într-o cameră încape 160 de tone de struguri", a precizat managerul de proiect Tudor Gâncota. 

Într-o altă încăpere, marfa va fi împachetată aşa cum va dori cumpărătorul: în folie, caserolă sau hârtie. Acolo se va afla noua linie de sortare și asamblare a strugurilor care va avea o capacitate de până la 80 de tone pe zi. În proces vor fi implicați peste 50 de muncitori.

Pentru a beneficia de acest proiect, șapte agenți economici din localitate s-au asociat și au obținut finanţare din partea Fondului de Dezvoltare Regională. Agricultorii spun că în acest fel vor putea cuceri noi pieţe, iar produsele vor fi de o calitate mai înaltă.

"Ne orientăm spre România, Polonia, părțile Europei. În perioada când strugurele este copt și este mult, prețul este mic. Noi îl depozităm, practic strugurele de pe câmp se termină și crește și prețul", îşi face planuri agricultorul Victor Mereacre.

Autoritățile susțin că, în viitor, case de sortare şi ambalare a fructelor vor fi construite şi în alte localităţi. "Agricultorii sunt dispersați, însă asemenea obiecte care am construit la Costești vor da posibilitatea să se comaseze în acțiuni pentru a păstra producția și de a da venituri atât lor personal, cât și din impozitele plătite va beneficia și statul", spune Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Bugetul proiectului este de aproximativ 27 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu