Nu a mai obţinut Tiraspolul acord comercial direct cu UE. Zona de Liber Schimb, în vigoare şi peste Nistru

Embed:

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător se extinde, de astăzi, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Decizia este o prevedere a Acordului de Asociere dintre ţara noastră şi UE şi a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în decembrie 2015. Potrivit documentului, agenţii economici din Transnistria vor beneficia de aceleaşi facilităţi ca şi companiile din dreapta Nistrului. 

Decizia de extindere a Zonei de Liber Schimb a fost luată în urma discuțiilor dintre autoritățile de la Chișinău și oficialii europeni, cu participarea reprezentanților de la Tiraspol.

"Nu se schimbă nimic pentru companiile din Transnistria.Vor continuă să utilizeze preferinţele comerciale, dar cu anumite condiţii. E vorba de cedrtificatul de provenienţă care sunt identice pentru toate ţările, nu doar pentru Moldova. Un alt compartiment constituie măsurile sanitare şi fitosanitare", a comentat viceministrul Economiei Octavian Calmâc.  

Reprezentanții Tiraspolului au menţionat de mai multe ori că îşi doresc un acord direct cu UE şi susţineau că discuţiile au un caracter politic. Chișinăul a dat asigurări, însă, că acordul este strict economic.

"Acordurilel convenite cu Bruxelles-ul permit stimularea comerţului, nu există un aspect politic legat de reintegrare. Totuşi este un instrument care poate consolida raporturile economcie dintre malurile Nistrului", a spus vicepremierul.

Potrivit Ministerului Economiei, 35 la sută din mărfurile produse în regiunea transnistreană ajung pe piețele din Uniunea Europeană.

Aproximativ o treime din mărfuri sunt vândute în dreapta Nistrului, iar 7 procente sunt exportate în Rusia.

Celelalte ajung în alte state din CSI și Asia.

Totodată, în data de 1 ianuarie, Ucraina va descărca mărfurile transportate pe cale ferată în regiunea transnistreană doar la posturile interne de control ''Benderi-2'' şi ''Râbniţa'', unde sunt vameşi moldoveni. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu