Noul vicepreşedinte egiptean cere demisia lui Mubarak

Omar Suleiman, unul dintre principalii şefi ai serviciilor de informaţii din Orientul Mijlociu şi consilier vechi al preşedintelui Hosni Mubarak, a devenit noul vicepreşedinte al Egiptului, cu sarcina de a mai salva ce mai poate fi salvat în ţară. Această funcţie a fost vacantă în ultimii 30 de ani, de când Mubarak se află la putere, ceea ce a generat multe speculaţii privind cine îi va succeda la preşedinţie.

Noul vicepreşedinte egiptean, Omar Suleiman, a propus un plan vizând rezolvarea actualei crize din ţară, ce include demisia preşedintelui Hosni Mubarak, scrie realitatea.net.

Suleiman a propus un plan în cinci puncte pentru rezolvarea crizei, care include o remaniere majoră a conducerii partidului de la guvernare, precum şi demisia lui Mubarak, în vârstă din 82 de ani, care a condus ţara din 1981.

Suleiman a condus agenţia naţională de informaţii din Egipt, un organism foarte puternic şi temut, din 1993, obţinând titlul informal de ministru fără portofoliu. El este creditat pentru distrugerea celulelor teroriste din ţară.

S-a distins şi ca mediator în regiune, în special încercând să reducă tensiunile şi rivalitatea dintre principalele facţiuni palestiniene, Fatah şi Hamas, şi pentru a obţine un schimb de prizonieri cu Israelul pentru soldatul capturat Gilad Shalit.

Vârsta exactă a lui Suleiman nu este cunoscută, dar se crede că ar fi fost născut în 1935.

La fel ca Mubarak, şi el are un trecut militar puternic. Suleiman a servit în două războaie majore împotriva Israelului - în 1967 şi 1973 - şi s-a apropiat de Mubarak, fost şef al aviaţiei.

El a câştigat încrederea deplină a lui Mubarak în 1995, când maşina preşedintelui a fost atacată de persoane înarmate în capitala etiopiană, Addis Abeba. Şeful statului a scăpat nevătămat pentru că Suleiman s-a asigurat, cu o zi înainte, că maşina trimisă iniţial pentru călătorie este schimbată cu un vehicul blindat.

Suleiman este privit, în general, drept un lider care nu este corupt. El nu pare vizat nici de acuzaţiile de practici inumane folosite de agenţia naţională de informaţii

Acum, preşedintele i-a dat cea mai delicată sarcină - să salveze ceea ce mai poate fi salvat. În cel mai rău caz, acest lucru înseamnă o retragere demnă pentru Mubarak.

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a învestit luni noul guvern, condus de premierul Ahmed Shafiq şi din care fac parte mulţi dintre vechii miniştri.

Tot luni, preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a numit un nou şef al serviciilor de informaţii, generalul Mourad Mowafi, fost guvernator al nordului Sinaiului. Mowafi îl înlocuieşte pe influentul Omar Suleiman, unul dintre principalii şefi ai serviciilor de informaţii din Orientul Mijlociu şi consilier vechi al preşedintelui Hosni Mubarak, care a devenit noul vicepreşedinte al Egiptului, cu sarcina de a mai salva ce mai poate fi salvat în ţară şi, în cel mai rău caz, de a-i pregăti o retragere demnă şefului statului.

Potrivit unor surse apropiate guvernului, mulţi oficiali au refuzat să ocupe posturi importante.

Până acum, cel puţin 150 de persoane şi-au pierdut viaţa în ciocniri, iar peste 4.000 au fost rănite, potrivit medicilor.

Lasă un comentariu